(foto: Geert de Vries)
(foto: Geert de Vries)

Poolse toestanden in het Hunebedcentrum

Algemeen

BORGER - IVN Borger-Odoorn organiseert op donderdag 23 februari een lezing door natuurkenner en fotograaf Geert de Vries in het auditorium van het Hunebedcentrum in Borger.

De lezing ‘Poolse toestanden natuurlijk’ gaat over natuur die ruim een halve eeuw geleden ook in Drenthe nog volop voorkwam en bestaat uit een drieluik: een reisverslag, de natuur in het Nationaal park Biebrza en wat er komt kijken bij maken van de prachtige natuurfoto’s. Het reisverslag is een zeer persoonlijke impressie van zijn zwerftochten. Wat bezielt iemand om in zijn eentje wild te kamperen in de omgeving van de uitgestrekte moerassen van één van de best bewaarde beekdallandschappen van Europa? In het reisverslag wordt duidelijk waarom De Vries liever in wild kampeert in de stromende regen dan dat hij verblijft in een hotelkamer met stromend water.

Het grootste deel van de presentatie gaat over de natuur in het Nationaal Park Biebrza en wat er van die natuurlijke beekdalen geleerd kan worden bij de inrichting van nieuwe natuur in bijvoorbeeld het Hunzedal. Het klimaat in Polen lijkt een beetje op het Nederlandse klimaat en het gebied herbergt veel planten en diersoorten, die vroeger ook hier algemeen waren, maar nu zeldzaam zijn geworden. Na uitleg over de ontwikkeling van moeras naar hooiland wordt ingezoomd op enkele planten en diergroepen die een plek hebben gevonden in die natte wereld, zoals de eland en diverse soorten moerasvogels. Veel soorten vlinders die daar nog rondfladderen kwamen vroeger ook in Drenthe voor. Het boerenland lijkt nog een beetje op het ouderwetse boerenland van voor de grote ontginningen in Nederland. Geert de Vries kon daar nog een glimp opvangen van zijn geliefd boerenland uit zijn jeugd. In Polen zijn nog veel bloemrijke akkers te bewonderen vol met roggelelies en korenbloemen.

Het laatste deel van het drieluik bestaat uit verhalen over wat er allemaal komt kijken om de getoonde foto’s te maken. Niet wat de camera kan, maar maar wat de fotograaf doet staat hier centraal.

De lezing begint om 19.30 uur. De entree bedraagt 5 euro, contant en gepast betalen kan bij binnenkomst.