Archeoloog Riemke Scharff van het Hunebedcentrum. (foto: Hunebedcentrum)
Archeoloog Riemke Scharff van het Hunebedcentrum. (foto: Hunebedcentrum)

Archeologie vanuit microperspectief in Hunebedcentrum

Algemeen

BORGER - Het Hunebedcentrum in Borger heeft de afgelopen jaren een aantal succesvolle lezingenseries over archeologische onderwerpen georganiseerd. 

Dit jaar wordt de reeks georganiseerd in samenwerking met het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA), de Nederlandse Archeologievereniging Noord-Nederland (AWN) en de Drentse Prehistorische Vereniging (DPV) is ‘Archeologie vanuit Microperspectief’ het overkoepelende thema. Wie denkt dat archeologen alleen maar met de neuzen in de boeken zitten, heeft het mis. De mogelijkheden nemen toe en er wordt veel gebruik gemaakt van methoden en analyses in laboratoria. Soms zijn het de aanwijzingen van het kleinste formaat, vaak niet zichtbaar met het blote oog, die de huidige stand van zaken in de archeologie doen veranderen. 

Deze serie gaat in op vier methoden waarbij archeologie vanuit een microperspectief wordt bekeken. De lezingen worden gehouden in het Hunebedcentrum in Borger. Op donderdag 7 oktober spreekt Jos Kleijne, postdoc op de Rijksuniversiteit Groningen over ‘MicroTRASH: Van afvalhoop tot microscoop’. Professor dr. Annelou van Gijn van de Universiteit Leiden geeft op woensdag 17 november de lezing ‘Gebruikssporen onderzoek op prehistorische werktuigen’. Nathalie Brusgaard, postdoctoral researcher aan de Rijksuniversiteit Groningen, gaat op donderdag 9 december in op het onderwerp ‘Van prooi naar vee: op zoek naar de vroegste landbouwdieren in Nederland’. De laatste lezing staat gepland op donderdag 13 januari. Dan spreekt Eveline Altena, PhD in het Leids Universitair Medisch Centrum, over het thema ‘DNA-onderzoek en de derde wetenschappelijke revolutie in de archeologie; de meest baanbrekende resultaten’. De lezingen op donderdag beginnen om 19.30 uur, de lezing van 17 november om 15.00 uur. 

De entree is €5,-, vrienden van het Hunebedcentrum kunnen de lezingen gratis volgen op vertoon van het Vrienden-van-pasje. Voorlopig is aanmelden verplicht in verband met de coronamaatregelen. Dit kan via communicatie@hunebedcentrum.nl onder vermelding van welke lezing(en), hoeveel personen en of deze personen samen één huishouden zijn. Het maximaal aantal deelnemers is afhankelijk van de dan geldende maatregelen. De lezingen worden ook digitaal gestreamd. Aanmelden hiervoor kan ook via communicatie@hunebedcentrum.nl.