Wethouder Jeroen Hartsuiker plant een perenboom in de tuin van een inwoner van de gemeente. (foto: gemeente Borger-Odoorn)
Wethouder Jeroen Hartsuiker plant een perenboom in de tuin van een inwoner van de gemeente. (foto: gemeente Borger-Odoorn)

Tuinen in Borger-Odoorn worden groen en waterbestendig

Algemeen

BORGER-ODOORN - De gemeente Borger-Odoorn biedt haar inwoners vanaf nu een Groene subsidieregeling voor het planten van bomen en gemengde heggen, het aanleggen van een groen dak of bijvoorbeeld voor de aanschaf van een regenton.

,,Het klimaat verandert, dat weten we allemaal. Ook in Borger-Odoorn wisselen perioden van droogte en hevige buien elkaar af. Na zo’n stevige bui, die in heel korte tijd valt, kan het rioolstelsel het water niet snel genoeg verwerken. Dat geeft wateroverlast en schade. We willen dit voorkomen en dat kunnen we samen doen’’, zegt wethouder Jeroen Hartsuiker.

Regenwater opvangen
Omdat een groot deel van de openbare ruimte in handen is van particulieren, wil de gemeente met deze Groene subsidieregeling inwoners stimuleren hun bijdrage te leveren. ,,Regenwater opvangen, tegels eruit en groen erin en overtollig regenwater laten afstromen via een wadi, dragen hier zeker aan bij.’’ Een wadi is eenvoudigweg een lager gelegen stukje in de tuin waar je het water uit de regenpijp, via een gootje, naar toe laat stromen. Zo komt het water niet in het riool en krijgt het tijd om rustig in de grond te zakken. Voor de aanleg is soms grind, lavasteen of gebakken kleikorrels nodig. ,,Daarvoor kun je de subsidie gebruiken.’’

Klimaatbestendig ontwerpen
De subsidieregeling past bij de duurzame ambities van de gemeente die vastgelegd zijn in de Duurzaamheidsagenda Borger-Odoorn 2024-2030. Hartsuiker geeft aan dat het belangrijk is ‘de veerkracht en weerbaarheid van onze leefomgeving te vergroten tegen wateroverlast, droogte en hittestress’. ,,Dat doen we als gemeente, naast het aanbieden van dit soort subsidies aan onze inwoners, onder meer via klimaatbestendig ontwerpen bij woningbouw en inrichtingsplannen.’’

De bedragen variëren van 35 euro voor de aanschaf en het planten van een boom (maximaal drie bomen) tot 12 euro per m² voor het ontstenen en vergroenen van de tuin (maximum 480 euro). Voor een regenton van 140 liter is de subsidie 30 euro en voor een grotere 50 euro. Hartsuiker geeft nog een tip als het gaat om het opvangen van regenwater: ,,In plaats van een gewone schutting kun je een regenschutting of regenzuil plaatsen. Daarin vang je regen op.’’ De subsidie hiervoor is 50 euro per segment/zuil met een inhoud van minimaal 140 liter.

De groene subsidie is aan te vragen op www.subsidieaanvragen.nl. Hier staat ook informatie over de voorwaarden.