De SuperRods drie dik door de bocht op het circuit in autosportstadion De Polderputten in Ter Apel. (foto: Herman ten Broeke)
De SuperRods drie dik door de bocht op het circuit in autosportstadion De Polderputten in Ter Apel. (foto: Herman ten Broeke)

Tweede ronde NK Ovalracing op Hemelvaartsdag

Sport

TER APEL - De tweede serie om het Internationaal Nederlands kampioenschap Ovalracing in Ter Apel staat op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) op de planning. 

Na een succesvolle openingswedstrijd met Pasen is er ook op Hemelvaartsdag weer veel spanning en spektakel. De Rookie Rods, de instapklasse binnnen het ovalracen met een groot deelnemersveld, staan centraal met hun strijd om de Gouden Helm Trofee. Daarnaast zijn de Saloonstox aanwezig als gastklasse. Deze contactklasse gaat ongetwijfeld voor de nodige actie zorgen. 

Juniorenklasse
In de Juniorenklasse, met deelnemers tussen de 11 en 16 jaar, stond tijdens Pasen een klein deelnemersveld aan de start. Door de leeftijdsgrens was de uitstroom afgelopen seizoen groot, maar in de loop van het seizoen komen er weer nieuwe deelnemers bij die de minimale leeftijd van 11 jaar bereiken. Regerend Nederlands kampioen Cato Caspers uit Kampen liet in de eerste race zien dat hij ook met zijn nieuwe Citroen C1 nog altijd de sterkste is. Tweede werd Zoe van Wieren uit Klazienaveen, voor Jonas Kruger uit Monchengladbach.

Rookie Rods
De Rookie Rods strijden op Hemelvaartsdag om de Gouden Helm Trofee. Tijdens de openingsraces won debutant Keano Boes uit Vroomshoop. Hij maakte afgelopen winter de overstap vanuit de juniorenklasse. Thuisrijder Raymond Kuiper scoorde drie punten minder en eindigde daarmee als tweede in het dagklassement. Brian Doddema uit Musselkanaal, Jesse van den Akker uit Nuland en Danny Bos uit Ter Apel maakten de top vijf compleet. Dat zijn ook de grote kanshebbers voor de Gouden Helm, hoewel de concurrentie niet valt te onderschatten. Zo stonden er tijdens de openingsraces zeventien deelnemers aan de start, met daarin veel sterke deelnemers.

SuperRods
De SuperRods zorgen voor een enorme diversiteit aan auto’s op het Ter Apeler asfalt. Terug van weggeweest is Kevin Zwiep uit Schoonoord. Hij werd in 2022 Nederlands kampioen SuperRods en is na een jaar afwezigheid terug met een kanon van een auto: een speciaal geprepareerde Opel Tigra met een krachtige Honda S2000-motor. Hij scoorde in een mooie strijd met regerend kampioen Harm Veenstra uit Klazienaveen een punt meer en trok zo het dagklassement naar zich toe. Met elf deelnemers aan de start ontbraken ook nog een aantal coureurs, onder wie Ad Monster uit Dordrecht.

2.0 Hotrods
Meer dan twintig deelnemers zorgden tijdens de openingsraces voor enerverende races. Op elke meter van de korte baan werd volop gestreden en dat het in het heetst van de strijd dan wel eens mis gaat is onvermijdelijk. Uiteindelijk werd het publiek in de finale getrakteerd op een prachtstaaltje Hotrod-racen. Bumper aan bumper werd fair gestreden om de winst. Uiteindelijk ging de ervaren Frank Nöhring uit het Duitse Recklinghausen er met de winst vandoor en hij werd ook winnaar van het dagklassement. Naast de punten voor het kampioenschap strijden de coureurs ook om kwalificatie voor het Speedweekend in het Engelse Ipswich. De beste zes coureurs van het continent mogen zich daar meten met de beste coureurs uit Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Zuid-Afrika.

National Hotrods 
De National Hotrods waren met elf deelnemers goed vertegenwoordig tijdens de Paasraces. De mannen lieten close racing zien, enige uitzondering wasJeffrey Zwiep uit Valthermond met zijn Ginetta. Hij profiteerde volop van zijn gunstige startpositie: bij de start nam hij telkens snel de leiding en wist driemaal uit de handen van de concurrentie te blijven. Johan Sanders uit Ter Apel kende met zijn Ford Fiësta een prima seizoensopener en voelde twee keer de hete adem van regerend kampioen Reimon Bos uit Noord-Sleen in de nek. Sanders wist de aanval echter af te slaan en zelf de tweede positie in het dagklassement te veroveren. Bos werd derde, voor John van de Bosch uit Rosmalen en Mark Teuben uit Ter Apel. Ook Iwan Heins uit Schoonoord maakte met een zesde plek een prima debuut.

BMW Cup
De coureurs in de BMW Cup maakten er een mooie strijd van tijdens de eerste race. In hun strijd om de Gouden Helm voerde een faire strijd de boventoon en werd om elk puntje gestreden. Jeffrey Bolk en Dennis van Veen stonden voor de finale zelfs gelijk in punten, waardoor geloot moest worden voor pole position. Van Veen ging er uiteindelijk met de winst vandoor in de strijd om de Gouden Helm. Hij heeft ook de leiding in het kampioenschap in handen.

Standaard 2000
Het kon wel eens een heel interessant seizoen gaan worden in de Standaard 2000. Tijdens de seizoensopener wist Ruben Schans uit Nieuw-Weerdinge met een overwinning in de eerste manche en de finale de dagzege op te eisen, maar de onderlinge verschillen zijn écht minimaal. Bas van der Straat uit Ter Apel werd tweede in het dagklassement, voor Daniel Birke en Michael Birke staat op plek vier. Equipe Brakels volgt op plek vijf, maar constant punten scoren is een must om niet verder achterop te raken bij de concurrentie.

Saloonstox te gast
Al een aantal jaren zijn klasses waarin contact tussen auto’s is toegestaan een welkome aanvulling op een bomvolle middag autosport op De Polderputten. Deze spectaculaire raceklasses maken er een ware show van, waarbij de stalen bumpers mogen worden ingezet om de voorganger aan de kant te zetten en de positie te verbeteren. De Saloonstox die al enkele jaren op de shale baan in Emmen op het programma staan zullen op Hemelvaartsdag voor het eerst in Ter Apel te zien zijn.

De races starten om 11.30 uur, waarna alle klasses drie keer aan de start komen. De organisatie, maar ook de coureurs staat te trappelen om er een fantastische show van te maken voor de racefans. Tickets zijn in de online voorverkoop verkrijgbaar via www.ovalracing-terapel.nl.