De brand bleef beperkt tot één schuur. (foto: Persbureau Groningen)
De brand bleef beperkt tot één schuur. (foto: Persbureau Groningen)

Honderden varkens omgekomen bij brand op boerderij Mussel

Algemeen

MUSSEL - Op een varkensboerderij aan de Ondersteveenweg in Mussel heeft woensdagmiddag een zeer grote brand gewoed. De brand bleef beperkt tot één schuur. Hierin zaten enkele honderden varkens die de brand niet hebben overleefd.

Nadat de melding was binnengekomen bij de brandweer werd er al snel opgeschaald naar een zeer grote brand, omdat het om een grote schuur ging. De rookwolken waren tot in de wijde omgeving te zien. Meerdere voertuigen van korpsen uit de regio werden opgeroepen om te helpen blussen. Door de brand viel de stroom in de andere vier schuren uit, waardoor de ventilatie niet meer werkte. Daarvoor werden noodaggregaten ingezet, een veearts kwam ter plaatse om de levende varkens te controleren. Ook werd één persoon met lichte verwondingen gecontroleerd door het ambulancepersoneel. Een kraan zal de door de brand aangetaste silo’s slopen. 

Vanwege de rookontwikkeling werden verschillende wegen afgesloten, waaronder de N366, de Exloërweg en de Ondersteveenweg blijven afgesloten. Ook werd een NL-Alert verzonden om bij last de ramen en deuren te sluiten en mogelijke ventilatiesystemen uit te schakelen. Dit alert werd later weer ingetrokken.