Leerlingen van basisscholen uit Nieuw-Buinen leggen witte rozen bij het oorlogsmonument. (foto: Auniek Klijnstra)
Leerlingen van basisscholen uit Nieuw-Buinen leggen witte rozen bij het oorlogsmonument. (foto: Auniek Klijnstra)

Oorlogsslachtoffers herdacht in Nieuw-Buinen

Algemeen

NIEUW-BUINEN – Heel Nederland stond zaterdagavond in het teken van herdenken en gedenken. 

Rond de klok van acht uur werd in het hele land stilgestaan bij de slachtoffers die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog en bij de gevallenen van oorlogen op andere plekken in de wereld, ook nu nog. Het jaarthema was ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’. 

De herdenking begon met een korte bijeenkomst in de PKN-kerk onder leiding van dominee Gerrit van Valen. De leerlingen van de plaatselijke scholen verleenden hun medewerking, net als Marinus Verkuil (orgel), Janet Deen (fluit) en Erik Groenbroek (trompet). Aansluitend vertrok vanaf Het Tussendiep een stille tocht naar het monument aan de Kerklaan. Daar werden bloemen gelegd door leerlingen van OBS De Poolster, de school die het monument heeft geadopteerd. Daarna legden leerlingen van de andere scholen eveneens bloemen. De gemeente Borger-Odoorn werd vertegenwoordigd door wethouder Bernard Jansen en raadslid John Goeree. Bram van der Schoot en wethouder Jansen legden een gezamenlijke krans namens het Bevrijdingscomité en de gemeente. Namens Dorpsbelangen Nieuw-Buinen legden Alie Pepping en Jan Klooster een krans.

Ook in zes andere kernen van Borger-Odoorn - Borger, Exloo, Valthermond, 2e Exloërmond, Odoorn en Valthe-Klijndijk - werden herdenkingsbijeenkomsten gehouden. In buurgemeenten Stadskanaal en Aa en Hunze werden namens het gemeentebestuur en de inwoners eveneens kransen gelegd bij de diverse oorlogsmonumenten.