Annie Post-Salomons is een van de verzetshelden naar wie een straat vernoemd zou moeten worden.
Annie Post-Salomons is een van de verzetshelden naar wie een straat vernoemd zou moeten worden.

Nieuwe straten in Nieuw-Buinen vernoemd naar lokale verzetshelden

Algemeen

NIEUW-BUINEN - De gemeenteraad van Borger-Odoorn stelt het college van burgemeester en wethouders voor om vier nieuwe straten in Nieuw-Buinen de namen van verzetshelden te geven. 

De straten krijgen dan de naam Annie Post-Salomonsstraat, Klaas Salomon Pompstraat, Berend Tripstraat en Douwe Mikstraat. Volgens de gemeenteraad doen deze vernoemingen recht aan de grote inzet die Annie Post-Salomons, Klaas Salomon Pomp, Berend Trip en Douwe Mik hebben gepleegd in bijzonder moeilijke tijden. Raadslid Peter Zwiers: ,,Het is een geschiedenis die we niet mogen vergeten. Het is belangrijk om stil te blijven staan bij de offers die zijn gebracht voor onze vrede en vrijheid. De verhalen van deze mensen zijn indrukwekkend. Allen hebben ze een stuk geschiedenis in Nieuw-Buinen.’’ 

Annie Post-Salomons (1901-1982)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vonden tientallen onderduikers een veilig onderkomen bij Annie Post-Salomons. Tot een razzia in 1943: toen begon voor Annie een lange lijdensweg langs drie concentratiekampen. Wanneer ze opgesloten zit in een buitenkamp bij Dachau, zet ze met haar medegevangenen een levensgevaarlijke, maar dappere stap: ze staakt.

Klaas Salomon Pomp (1904-1945)
Tijdens de bezetting was Klaas Salomon Pomp, bekend als ‘meester Pomp’, werkzaam in het ondergrondse verzet en bezorgde hij bonkaarten en de illegale krant Trouw. Ook zorgde Klaas voor onderduikadressen. In de nacht van 5 op 6 april 1944 werd hij van zijn bed gelicht door de bezetters. Na de oorlog is Klaas Salomon Pomp niet teruggekomen.

Berend Trip (1917-1943)
In 1943 werd het onrustig in Nederland door de voorgenomen maatregelen van de bezetter. Op 1 mei 1943 riep Berend Trip op het kerkplein voor de Nederlands Hervormde kerk aan de Kerklaan in Nieuw-Buinen op tot staking. Vele honderden mensen hoorden hem aan. De volgende dag werd Berend gevangen genomen, verhoord en vervolgens gefusilleerd.

Douwe Mik (1917-1945)
Tijdens de oorlog was Douwe Mik uit Nieuw-Buinen politieman in Rotterdam. Hij weigerde om Joden op te pakken en dook daarom onder. Ook nadat de Duitsers als represaille zijn ouders, broer en verloofde maandenlang gijzelden in Kamp Vught, weigerde Douwe zich aan te geven. Hij kwam terecht in het Twents verzet, werd opgepakt en overleed in concentratiekamp Wöbbelin.

Op donderdag 21 maart wordt het initiatiefvoorstel behandeld in de raadsvergadering.