(foto: Auniek Klijnstra)
(foto: Auniek Klijnstra)

Jan en Mieke Schmitz vieren platina huwelijk

Algemeen

MUSSELKANAAL - De 93-jarige Jan Schmitz en zijn 90-jarige vrouw Mieke Bodde uit Musselkanaal hebben zondag een bijzondere mijlpaal bereikt: ze zijn 70 jaar getrouwd en vieren hun platina huwelijk.

De twee leren elkaar 75 jaar geleden kennen op de ijsbaan in Musselkanaal en trouwen vijf jaar later op 29 januari 1953. Jan is in zijn werkzame leven lang chauffeur bij transportbedrijf Teuben in Ter Apelkanaal, later wordt hij heftruckchauffeur bij de Avebe in hetzelfde dorp. Vanwege hartproblemen gaat hij met vervroegd pensioen. Zijn vrouw werkt eerst als coupeuse (ze maakt ook haar eigen trouwjurk) en blijft later thuis om voor de kinderen te zorgen. Het echtpaar krijgt samen vier kinderen: drie dochters en één zoon. Inmiddels is de familie uitgebreid met negen kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.

De twee wonen al jaren aan de Badstraat, waar alles gelijkvloers is. Eerder wonen ze onder meer aan de Horsten, de Kruisstraat en de Marktkade. Jan en Mieke doen nog zoveel mogelijk zelf in huis, maar krijgen wel hulp. ,,Mijn vader is altijd een bezige bij geweest en kan nog steeds moeilijk stil zitten. Bovendien mag hij graag koken en toen mijn ouders nog aan de Marktkade woonden, hadden ze een grote tuin met een groot hok met kippen en kalkoenen’’, vertelt dochter Tinie. Het echtpaar doet alles samen. Ze lopen elke dag een rondje om in beweging te blijven, gaan veel op bezoek (of krijgen mensen over de vloer) en ook gaan ze met enige regelmaat met de taxi naar Emmen of Stadskanaal om te winkelen. ,,Wat wel grappig is: vroeger wilden mijn ouders nooit een dier in huis hebben, want alles moest schoon zijn. Tegenwoordig zijn ze echter stapelgek op mijn hondje Luna en mag die overal zitten waar ze wil.’’ 

Het huwelijksjubileum wordt gevierd met een etentje met de familie in een restaurant in Musselkanaal. Het jubilerende echtpaar heeft zondagochtend bezoek gehad van burgemeester Klaas Sloots, die hen namens de gemeente Stadskanaal heeft gefeliciteerd. Ook hebben de echtelieden wederom de felicitaties mogen ontvangen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.