Bijko en Janna Landlust uit Ter Apel zijn na 65 jaar huwelijk nog steeds blijk met elkaar. (foto: André Dümmer)
Bijko en Janna Landlust uit Ter Apel zijn na 65 jaar huwelijk nog steeds blijk met elkaar. (foto: André Dümmer)

Bijko en Janna Landlust vieren hun briljanten huwelijk

Algemeen

TER APEL - De 90-jarige Bijko Landlust en zijn even oude vrouw Johanna Oortwijn uit Ter Apel hebben een bijzondere mijlpaal bereikt: ze zijn 65 jaar getrouwd en vieren hun briljanten huwelijk.

Bijko is geboren in Jipsinghuizen, Johanna (Janna) ziet het levenslicht in Alteveer. Ze leren elkaar zeventig jaar geleden kennen in Vlagtwedde. Daar wordt regelmatig een dansavond georganiseerd en ook gaan ze samen met een groep regelmatig fietsen. De twee trouwen na vijf jaar op 5 oktober 1957 in het gemeentehuis in Stadskanaal en gaan in Vlagtwedde wonen. Bijko start zijn werkzame leven direct na school bij een boer op het land op de dorsmachine, later gaat hij aan de slag bij een foeragehandel en als chauffeur. Op een gegeven moment kan Bijko aan het werk bij de AKU in Emmen, maar daar wordt hij na dertien jaar trouwe dienst afgekeurd vanwege zijn allergieën. Janna werkt in haar jonge jaren in de textielindustrie in Enschede en later bij een bakker. 

Na twaalf jaar in Vlagtwedde te hebben gewoond, koopt het stel een huis in Nieuw-Weerdinge, waar ze veertig jaar wonen. ,,En inmiddels wonen we nu alweer dertien jaar in Ter Apel’’, zegt Bijko. Het echtpaar krijgt samen twee kinderen. Inmiddels is er ook 1 kleinkind en 1 achterkleinkind. Bijko en Janna zijn allebei nog goed gezond. ,,We redden ons nog prima samen, wel krijgen we drie uur in de week hulp in huis.’’ In het verleden hebben de twee veel aan volksdansen gedaan, tegenwoordig doen ze het wat rustiger aan en gaan ze regelmatig kaarten met een ander stel. ,,We zijn altijd wel actief geweest en hebben er volop van genoten.’’ 

Het huwelijksjubileum is rustig gevierd. Op een later moment staat nog een etentje met de familie gepland. Het jubilerende echtpaar heeft bovendien bezoek gehad van burgemeester Jaap Velema, die hen namens de gemeente Westerwolde heeft gefeliciteerd. Ook hebben de echtelieden wederom de felicitaties mogen ontvangen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.