Gusta en Kor Klunder zijn na 60 jaar nog net zo gelukkig samen als op hun trouwdag. (foto: Auniek Klijnstra)
Gusta en Kor Klunder zijn na 60 jaar nog net zo gelukkig samen als op hun trouwdag. (foto: Auniek Klijnstra)

Kor en Gusta Klunder vieren diamanten huwelijk

Algemeen

STADSKANAAL - De 85-jarige Kor Klunder en zijn 82-jarige vrouw Gusta Toxopeus uit Stadskanaal hebben een bijzondere mijlpaal bereikt: ze zijn 60 jaar getrouwd en vieren hun diamanten huwelijk.

Kor wordt geboren in Warffum, Gusta ziet het levenslicht in Harlingen. Ze ontmoeten elkaar in Assen. ,,Kor was daar in militaire dienst en ik werkte daar in de verpleging. Op een avond was ik met een vriendin aan het wandelen toen ik Kor en een andere militair tegenkwam. We raakten aan de praat en het klikte’’, vertelt Gusta. Toch lijkt de timing verkeerd, want Kor staat op het punt om naar Canada te emigreren. ,,Op een gegeven moment heeft hij me zelfs gevraagd mee te gaan, maar mijn ouders vonden dat niet zo’n goed idee. Ik was ook nog maar 17.’’ Kor reist in de jaren daarna veel en stuurt Gusta regelmatig een kaartje, die daarvan onder de indruk is. ,,Een man die zo trouw was, dat moest wel goed zijn.’’ Uiteindelijk wordt het in 1961 écht iets tussen de twee en een jaar later trouwen ze op 31 augustus 1962. 

Omdat Kor op dat moment al bij de politie in IJmuiden werkt, gaat het kersverse stel daar wonen. Kor werkt maar liefst veertig jaar voor de politie, tot hij met pensioen gaat. Ook Gusta zit niet stil: zij werkt jarenlang in de zorg, waarvan de laatste twaalf jaar in de psychiatrie. ,,En dat waren de mooiste jaren.’’ In 2009 besluiten de twee richting het noorden te verhuizen. ,,We waren wel klaar om altijd maar in de drukte te zitten. We kwamen al regelmatig op Het Pagedal, waardoor we al diverse mensen hadden leren kennen. En tot op de dag van vandaag hebben we geen moment spijt gehad van die beslissing. Bovendien hebben we ook hele fijne buren.’’

Het echtpaar geniet nog steeds met volle teugen van het leven. ,,We proberen elke dag wel even te wandelen en daarnaast ben ik graag bezig met mijn moestuin op ons balkon. Ik heb pas nog allerlei groente, fruit en bramen kunnen oogsten. Verder vind ik schilderen erg leuk. Kor leest graag en is veel met de computer bezig. Daarnaast gaan we er nog regelmatig samen op uit. In het verleden hebben we veel gereisd: van de Noordkaap tot het zuidelijkste puntje van Zuid-Afrika en van het westen van de Verenigde Staten tot Oost-Australië. Tegenwoordig zoeken we het wat dichter bij huis en blijven we graag in Nederland.’’ 

Het jubileum is klein gevierd. ,,We hebben ontzettend veel bloemen en kaarten ontvangen, het was overweldigend. Het echtpaar heeft op hun trouwdag bovendien bezoek gehad van wethouder Jur Mellies, die hen namens de gemeente Stadskanaal heeft gefeliciteerd. Ook hebben ze felicitaties ontvangen van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en van de Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas.