Afbeelding

QR-code onthuld op molensteen Exloo

Algemeen

EXLOO - Op de vorig jaar geplaatste molensteen op de hoek Boslaan-Hoofdstraat in Exloo is donderdag een QR-code onthuld door Jan en Aaltje Geertsema, oud-inwoners van Exloo. 

Ooit stond er in bijna elk dorp een molen. Exloo had al in het begin van de 19e eeuw een korenmolen die aan de huidige Boslaan stond. De molen is in 1918 afgebroken, maar de molensteen stond jaren bij het pand van Jan en Aaltje Geertsema aan de Zuiderhoofdstraat 23. Deze werd gebruikt door de smid om daarop het wiel te leggen als daar een nieuwe ijzeren band om moest worden gelegd. Vorig jaar hebben Jan en Aaltje Exloo verlaten, maar ze vonden dat de maalsteen in Exloo moest blijven. Jakob Rijnberg van buurtvereniging De Meulenhoek en Jan Geerts van de Historische Vereniging Carspel Oderen namen het initiatief om de steen te verhuizen naar de locatie waar meer dan 100 jaar terug de molen stond. 

Geïnteresseerden kunnen met behulp van hun smartphone lezen over waarom de steen daar staat en over de historie van de maal(steen). Deze steen staat naast een grote kei met glaskunstwerk met daarop een molen. Bij de onthulling waren vertegenwoordigers van buurtvereniging, Carspel Oderen en anderen aanwezig.