Jantje en Jan Kraster uit Musselkanaal genieten na 60 jaar huwelijk nog steeds volop van het leven. (foto: André Dümmer)
Jantje en Jan Kraster uit Musselkanaal genieten na 60 jaar huwelijk nog steeds volop van het leven. (foto: André Dümmer)

Jan en Jantje Kraster vieren hun diamanten huwelijk

Algemeen

MUSSELKANAAL - De 79-jarige Jan Kraster en zijn 80-jarige vrouw Jantje Santing uit Musselkanaal hebben een bijzondere mijlpaal bereikt: ze zijn 60 jaar getrouwd en vieren hun diamanten huwelijk.

Jan wordt geboren in Musselkanaal, Jantje ziet het levenslicht een paar kilometer verderop in Tweede Exloërmond. Ze ontmoeten elkaar op een zondagmiddag bij wederzijdse vrienden en het is meteen dikke mik tussen de twee. Ze trouwen op 28 september 1962. Ze trekken samen in een zijkamertje in Tweede Exloërmond en niet veel later gaat Jan in militaire dienst. Omdat zijn moeder overlijdt gaat Jan na zijn dienstplicht eerst terug naar zijn vader, maar na een paar jaar trekken Jan en Jantje samen in een woning in Ceresdorp. Later verhuizen ze naar Nieuw-Buinen, waar ze twintig jaar blijven. Inmiddels woont het echtpaar alweer 32 jaar met veel plezier in Musselkanaal. 

Jan is in zijn werkzame leven actief als stukadoor, maar wordt al op vrije jonge leeftijd afgekeurd vanwege rugklachten. Dat betekent echter niet dat hij thuis op de bank gaat zitten. ,,Ik heb genoeg hobby’s gehad. Eerst was ik actief bij aquariumvereniging Voor Ons Genoegen, waarmee we in Geert Teis samen kwamen. Later ben ik penningmeester geworden bij vogelvereniging De Siervogel in Nieuw-Buinen en inmiddels ben ik alweer dertig jaar vrijwilliger bij Stichting Welstad. Zo heb ik in het verleden regelmatig meegeholpen bij de Dag van de Ouderen tijdens de Winkelweek Mussekanaal en heb ik meegeholpen de biljartvereniging op te zetten. Daar ben ik nog steeds actief.’’ Jantje werkt in haar jonge jaren bij koekjesfabriek Branbergen in Musselkanaal en neemt later de zorg voor de kinderen op zich. Daarnaast is ze al jarenlang enthousiast lid van de gymnastiekvereniging van Welstad.

Het stel krijg samen twee kinderen: een dochter en een zoon. Inmiddels zijn er ook drie kleinkinderen aan de familie toegevoegd. Het echtpaar geniet nog steeds met volle teugen van het leven én elkaar. ,,We wonen nog zelfstandig, doen nog alles zelf en zijn nog lekker actief. Jantje mag graag lezen en puzzelen in huis en ik ga elke dag wel een paar uurtjes biljarten. Want een dag niet gebiljart is een dag niet geleefd.’’ Ook wordt er nog steeds vrijwilligerswerk gedaan. 

Het jubileum is met de familie gevierd. Daarnaast staat er komend weekend nog een tripje naar Terschelling op het programma met het hele gezin. Het echtpaar heeft op hun trouwdag bovendien bezoek gehad van wethouder Jur Mellies, die hen namens de gemeente Stadskanaal heeft gefeliciteerd en hen een ingelijste kopie van hun trouwakte heeft gegeven. Ook hebben ze felicitaties ontvangen van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en van de Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas.