Geert en Jantje Veninga uit Stadskanaal vieren vandaag het heugelijke feit dat ze 60 jaar getrouwd zijn. (foto: Auniek Klijnstra)
Geert en Jantje Veninga uit Stadskanaal vieren vandaag het heugelijke feit dat ze 60 jaar getrouwd zijn. (foto: Auniek Klijnstra)

Geert en Jantje Veninga vieren hun diamanten huwelijk

Algemeen

STADSKANAAL - De 85-jarige Geert Veninga en zijn 83-jarige vrouw Jantje Moesker uit Stadskanaal bereiken vandaag een bijzonder huwelijksjubileum: ze zijn 60 jaar getrouwd en vieren hun diamanten huwelijk.

Geert is geboren in Musselkanaal, Trijntje ziet het levenslicht aan de Oosterkade in Stadskanaal, onder de rook van de watertoren. De twee leren elkaar kennen tijdens een jeugdavond in de Baptistenkerk in Musselkanaal. Het is zeker geen liefde op het eerste gezicht: ,,We waren eerst vriendjes, pas later is het verkering geworden.’’ Een kleine tien jaar later trouwen de twee op 6 april 1962 in Wildervank. De twee gaan wonen aan de Meidoornstraat, waar ze met hulp van de vader en broer van Jantje, beiden metselaars, hun eigen huis bouwen. Na 23 jaar bouwen ze opnieuw een eigen woning, ditmaal aan de Postkade. Sinds twee jaar woont het stel in een aanleunwoning aan de Maarsdreef in Stadskanaal. ,,Dat was wel even wennen, maar inmiddels bevalt het ons hier prima. We zaten nog mooi aan de Postkade, maar onder meer de tuin werd wel erg groot om te onderhouden.’’ 

Geert werkt bijna 40 jaar als postbode, wat hij altijd met veel plezier heeft gedaan. ,,Ik heb alle mogelijke weersomstandigheden wel meegemaakt, waaronder de winter van 1979.  En in 1962, toen we net getrouwd waren, ben ik drie maanden uitgeleend aan de post in Beverwijk.’’ Jantje rondt de huishoudschool af en gaat daarna aan de slag bij Philips Stadskanaal. Het stel krijgt samen twee kinderen en inmiddels zijn er ook vier kleinkinderen. De twee zijn altijd actief geweest. ,,We hebben altijd veel gefietst en zijn veel op vakantie geweest in bijvoorbeeld Oostenrijk, Berlijn, Kreta en Oekraïne.’’ Geert is bovendien al zo’n dertig jaar lid van het Christelijk Mannenkoor Stadskanaal. 

Het jubilerende echtpaar heeft vanochtend bezoek gehad van wethouder Borgesius, die hen namens de gemeente Stadskanaal heeft gefeliciteerd. Samen met de broers en zussen zal het huwelijksjubileum gevierd worden bij Gasterij Natuurlijk Smeerling. ,,En op een later moment gaan we nog een keer met de kinderen en kleinkinderen uit eten.’’