Grada en Adolf Riks genieten in het zonnetje van hun 65e trouwdag. (foto: André Dümmer)
Grada en Adolf Riks genieten in het zonnetje van hun 65e trouwdag. (foto: André Dümmer)

Adolf en Grada Riks vieren hun briljanten huwelijk

Algemeen

TER APEL - De 95-jarige Adolf Riks en zijn 90-jarige vrouw Gerharda Jager uit Vlagtwedde hebben een bijzondere mijlpaal bereikt: ze zijn 65 jaar getrouwd en vieren hun briljanten huwelijk.

Bijko is geboren in Vlagtwedde, Gerharda (Grada) ziet het levenslicht in Nieuwe Pekela. Ze leren elkaar zeventig jaar geleden kennen op een feestavond van de kweekschool in Winschoten. Ze vinden elkaar vanaf het eerste moment leuk en na vijf jaar verkering trouwen de twee op 8 oktober 1957 in het gemeentehuis in Nieuwe Pekela. ,,Ik was destijds kleuterleidster en het hele plein stond vol met kinderen.’’ Adolf gaat bij zijn ouders - die een winkel in optiek, uurwerk, goud en zilver hebben in Vlagtwedde - in de zaak werken en later neemt hij het bedrijf samen met zijn broer over. Later wordt het bedrijf opgesplitst en blijven Adolf en Grada hun zaak runnen tot hun pensioen.  

Hun winkel wordt daarna verbouwd tot burgerwoning en daar woont het echtpaar nog steeds. ,,Het is een mooi plekje midden in het dorp.’’ Het echtpaar krijgt samen drie kinderen. De twee zijn nog goed gezond en krijgen 1 ochtend in de week hulp in huis. Ook zijn Adolf en Grada nog graag bezig. ,,We bridgen nog elke week en ik zit bij een leeskring. En Adolf is zo’n 75 jaar organist geweest.’’ Daarnaast zijn ze jarenlang actief geweest in het verenigingsleven. ,,Zo is mijn man 40 jaar lid geweest van zangkoor Albatros, hij zat bij accordeonvereniging Con Brio in Winschoten en ik heb een halve eeuw bij de Vrouwen van Nu gezeten.’’  

Het huwelijksjubileum is gevierd met familie, buren en kennissen in een restaurant in Sellingen. Het jubilerende echtpaar heeft vanochtend bezoek gehad van burgemeester Jaap Velema, die hen namens de gemeente Westerwolde heeft gefeliciteerd. Ook hebben de echtelieden wederom de felicitaties mogen ontvangen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.