Historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog kunne bezichtigd worden in Gasselte.
Historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog kunne bezichtigd worden in Gasselte. (Foto: Henry Koops)

Week van herdenking en bevrijding Tweede Wereldoorlog in Gasselte

Algemeen

GASSELTE - Het is zaterdag 13 april 79 jaar geleden dat Gasselte werd bevrijd. Daarom organiseert de werkgroep Gasselte ’40-’45 op 13 april 2024 opnieuw een wandeling in en om Gasselte langs enkele belangrijke punten uit de Tweede Wereldoorlog. 

Het is mogelijk om vanaf 11.00 uur ieder half uur in groepjes (ingedeeld in maximaal 15 personen) te vertrekken vanaf Dorpshuis De Trefkoel. De wandeling gaat langs het Oorlogsgraf, Kamp Dobbendal, het voormalige woonhuis van de Joodse juf Saartje Frank en de pastorie/het Witte Kerkje. 

Tijdens de wandeling zal op diverse plaatsen door een gids uitleg worden gegeven, waarmee de totale wandeling circa twee uur duurt. Aan de wandeling zijn geen kosten verbonden. Opgave voor de wandeling kan per mail tot uiterlijk 2 april op het volgende mailadres: info@gasselte4045.nl, onder vermelding van naam, telefoonnummer, het aantal deelnemende personen en het gewenste tijdstip van vertrek: dit is ieder half uur tussen 11.00 uur en 15.00 uur mogelijk. Inmiddels hebben zich al ruim 75 deelnemers aangemeld.

Ook zullen er op zaterdag 13 april van 11.00 uur tot 17.00 uur op het parkeerterrein bij het Witte Kerkje enkele historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog opgesteld staan. Deze voertuigen zijn voor alle belangstellenden deze dag vrij te bezichtigen (dus ook zonder deelname aan de wandeling). Het Witte Kerkje is voor iedereen geopend voor een drankje of versnapering. 

Voor de mensen die minder goed ter been zijn, vertellen de gidsen op zondag 14 april 2024 om 14.00 uur nogmaals hun verhaal in het Witte Kerkje. Deze activiteit wordt georganiseerd vanuit de themamaand ‘Gekleurd Grijs’. Aan deze middag zijn geen kosten verbonden, opgave is mogelijk via info@vriendenwittekerkjegasselte.nl

 Verder zal op zondag 7 april 2024 om 14.00 uur Zanger Egbert Meijers een voordracht geven over vrede, vrijheid en bevrijding in het Witte Kerkje. Hier zullen ook de Serenade Sisters optreden. Aanmelding is mogelijk via info@vriendenwittekerkjegasselte.nl

De leerlingen van groep 7 en 8 van OBS de Dobbe zullen op dinsdag 9 april de wandeling onder begeleiding van gidsen lopen. De leerlingen van groep 7 en 8 van OBS de Dobbe zullen vervolgens op vrijdag 12 april rond 11.30 uur een krans leggen bij het monument ter nagedachtenis aan de Franse parachutist Fernand Begue, die tijdens de aanval op de pastorie op 9 april 1945 om het leven is gekomen. Daarbij zullen de leerlingen ook een aantal gedichten voorlezen. Ook een delegatie van ‘Stichting Herdenking Franse Parachutisten 1945’ zal rond dat tijdstip bloemen leggen bij het monument.