Ook vorig jaar werd al archeologisch onderzoek in de wijk Daalkampen verricht. (foto: gemeente Borger-Odoorn)
Ook vorig jaar werd al archeologisch onderzoek in de wijk Daalkampen verricht. (foto: gemeente Borger-Odoorn)

Kunst brengt archeologische waarde Daalkampen in beeld

Algemeen

BORGER - In de wijk Daalkampen in Borger zijn de afgelopen ruim twintig jaar veel archeologische vondsten blootgelegd tijdens opgravingen: resten van prehistorische huizen en voorwerpen van aardewerk en steen, achtergelaten door de vroegere bewoners. 

Om de archeologische waarde van dit gebied zichtbaar te maken, plaatst de gemeente vier kunstwerken die de lange bewoningsgeschiedenis van Daalkampen verbeelden. De werken van cortenstaal komen op vier plekken in de wijk. Het idee is samen met de werkgroep Daalkampen, de lokale kunstenaar Jan van der Meij en de gemeente Borger-Odoorn uitgewerkt. 

Op woensdag 3 april plaatst cultuurwethouder Ankie van Tongeren het laatste kunstwerk. Van Tongeren: ,,De archeologische schatten uit de bodem van Daalkampen hebben een bijzondere waarde voor de historie van ons gebied. We zijn trots op de lange geschiedenis die door de opgravingen in beeld is gekomen en die we door deze vondsten steeds duidelijker hebben kunnen inkleuren. Met het laatste pas afgeronde stukje onderzoek in de noordwesthoek van de wijk is de archeologische puzzel compleet. Een mooie aanleiding om de archeologische waarde van Daalkampen met kunst in beeld te brengen. Met de plaatsing van de kunstwerken gaat een langgekoesterde wens van bewoners en gemeente in vervulling.’’

Vier kunstwerken en hun symboliek
De kunstenaar legt met zijn ontwerpen de verbinding van jagersvolk naar een vaste woon- en verblijfplaats:

Oeros (wisent) (Trechterbeker/Westdorperstraat): de wisent waar eerst op werd gejaagd is nu omgevormd naar het houden en fokken van dieren op een vaste woon- en verblijfplaats.

Graanhalmen/manden (Draagsteen/Westdorperstraat): de graanhalmen staan voor voedsel binnen de jaarlijkse groeicyclus, de manden verbeelden de menselijke arbeid bij de oogst.

Potscherven/vlechtwerk (Poolse Bevrijderslaan): De potscherven staan symbool voor ‘tijd’. De potscherven hebben een vrouwelijke en een mannelijke kant. Bij de ene pot kijken ze naar elkaar als symbool van vereniging en voortplanting. Bij de andere potkijken ze bij elkaar vandaan, naar het verleden en de toekomst. Het vlechtwerk verwijst naar het omheinen van akkers en bewoning op een vaste plaats. 

Zandloper (Poolse Bevrijderslaan): de zandlopervorm symboliseert ‘tijd’. De glasvulling staat voor het ijs uit de ijstijd en de vorming van het landschap. De kleurbarnsteen legt de verbinding met de mens en zijn drang om versiering aan te brengen in het leven.