De bezoekers krijgen meer informatie over de stand van zaken bij de opgravingen in de Daalkampen. (foto: Auniek Klijnstra)
De bezoekers krijgen meer informatie over de stand van zaken bij de opgravingen in de Daalkampen. (foto: Auniek Klijnstra)

Prehistorische nederzetting in Daalkampen krijgt steeds meer vorm

Algemeen

BORGER - Archeologen van bureau RAAP zijn sinds begin deze maand bezig met archeologische opgravingen in de wijk Daalkampen in Borger. 

Het onderzoek vindt plaats in het laatste nog braakliggende deel van Daalkampen, ten zuiden van het nieuwe Esdal College. Omdat er eerder al vondsten zijn geweest, verwachten de archeologen ook hier resten van prehistorische boerderijen met bijgebouwen en graanschuurtjes te vinden. Om belangstellenden een beeld van de vorderingen te geven, konden belangstellenden donderdagmiddag een kijkje komen nemen bij de opgraving. Archeologen waren aanwezig om een toelichting te geven op de vondsten die zijn blootgelegd. Het onderzoek neemt ongeveer een maand in beslag.  

Grootste prehistorische nederzetting
In totaal zijn er in de hele wijk Daalkampen nu al bijna honderd plattegronden van boerderijen uit de Bronstijd en IJzertijd (1200-0 voor Christus) opgegraven. Het is qua oppervlakte en aantallen boerderijen de grootste prehistorische nederzetting die ooit is opgegraven in Drenthe. Met dit onderzoek wordt voorlopig het laatste puzzelstukje van de grote prehistorische nederzetting in Daalkampen ingevuld. De bewoningsgeschiedenis van Borger is hier bijna 3000 jaar geleden begonnen.

RAAP houdt op de eigen website een blog bij met ontwikkelingen over de opgraving. De blog is terug te vinden via https://www.raap.nl/qr-daalkampen2023.