Tijdens een eerder archeologisch onderzoek in de Daalkampen is onder meer een huisplattegrond uit de IJzertijd gevonden. (foto: Hunebedcentrum)
Tijdens een eerder archeologisch onderzoek in de Daalkampen is onder meer een huisplattegrond uit de IJzertijd gevonden. (foto: Hunebedcentrum)

Archeologen gaan laatste stukje van Daalkampen onderzoeken

Algemeen

BORGER - Zijn er nog archeologische resten te vinden in de wijk Daalkampen in Borger. Op die vraag krijgen archeologen binnenkort een antwoord. 

Archeologisch bureau RAAP gaat vanaf dinsdag 12 maart aan de slag in de uiterste noordwesthoek van de wijk Daalkampen in Borger, ten westen van het Esdal College. In dit gedeelte van de wijk zitten nog archeologische resten in de ondergrond. Omdat hier in de nabije toekomst woningen worden gebouwd, zullen archeologen de bodem eerst zorgvuldig onderzoeken. Zij zijn hier ongeveer twee weken mee bezig. Wethouder Ankie van Tongeren: ,,Het gebied van Daalkampen heeft al een lange woonhistorie sinds de brons- en ijzertijd, een van de redenen waarom deze omgeving zo rijk is aan archeologische schatten. Voor de toekomstige bewoners van Daalkampen is het toch wel een mooie gedachte dat zij straks kunnen wonen op deze cultuurhistorische plek in onze gemeente.’’

In het noordelijk deel van Daalkampen hebben archeologen de afgelopen drie jaar opgravingen uitgevoerd. Hierbij hebben ze veel resten van prehistorische huizen gevonden en voorwerpen van aardewerk en steen die de vroegere bewoners hebben achtergelaten. Het archeologisch onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat binnen de wijk Daalkampen al 3000 jaar geleden mensen woonden. Hier lagen in de late bronstijd en in de ijzertijd verschillende erven met boerderijen en bijgebouwen. Rond het begin van de jaartelling zijn de boeren vertrokken en is het gebied alleen in gebruik geweest voor de landbouw. Pas sinds de jaren ‘90 wordt hier weer gebouwd. Het duurt niet lang meer of heel Daalkampen is weer gevuld met huizen, alleen in een veel hogere dichtheid dan in de prehistorie.