Tiny en Hillichinus Hooge uit 2e Exloërmond zijn nog elke dag actief bezig in en om het huis. (foto: Auniek Klijnstra)
Tiny en Hillichinus Hooge uit 2e Exloërmond zijn nog elke dag actief bezig in en om het huis. (foto: Auniek Klijnstra)

Hillichinus en Tiny Hooge vieren platina huwelijk

Algemeen

2E EXLOËRMOND - Hillichinus Hooge en Tiny Hoving uit 2e Exloërmond vieren vandaag een bijzonder huwelijksjubileum: ze zijn 70 jaar getrouwd en vieren daarmee hun platina huwelijk.

De 93-jarige Hillichinus wordt geboren in Zweeloo, de even oude Tiny ziet het levenslicht in Exloërveen. De twee leren elkaar bijna 76 jaar geleden kennen bij het paardenconcours in Eext. Het is meteen dikke mik tussen de twee en na 5,5 jaar verkering trouwen ze op 13 februari 1954 in het gemeentehuis in Borger. Het kersverse echtpaar trekt eerst in bij de ouders van Hillichinus in Westdorp voor ze hun eigen boerderij in Eesergroen betrekken. Die runnen ze samen een kleine zestig jaar: eerst als gemengd bedrijf, later gaan ze over op akkerbouw. Tien jaar geleden verhuizen ze naar 2e Exloërmond, waar ze met veel plezier wonen. Samen krijgen ze twee kinderen en inmiddels zijn er ook drie kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

Zowel Hillichinus als Tiny houden er niet van om stil te zitten. Ze doen samen het huishouden en Hillichinus is graag in de moestuin bezig. Ook rijdt hij elke zaterdag naar zijn kleinzoon in Vledderveen om te helpen de dieren te verzorgen. Tiny zet dan de computer aan om muziek uit te zoeken of belt met haar familie. Een andere grote hobby zijn paarden. Samen hebben Hillichinus en Tiny jarenlang paarden gefokt waarmee ze diverse prijzen hebben gewonnen. Daarnaast volgen ze online regelmatig paardenkeuringen en kijken ze wedstrijden. Het huwelijksjubileum wordt vandaag in huiselijke kring gevierd, op een later moment wordt nog iets met de familie georganiseerd. Het echtpaar krijgt vanmiddag bezoek van locoburgemeester Henk Zwiep, die het paar namens de gemeente Borger-Odoorn komt feliciteren.