De waterberging in natuurgebied De Mandelanden bij Borger. (foto: Jos Vink)
De waterberging in natuurgebied De Mandelanden bij Borger. (foto: Jos Vink)

Lezing Uko Vegter in Hunebedcentrum

Algemeen

BORGER - Ecoloog Uko Vegter geeft op uitnodiging van IVN Borger-Odoorn op donderdag 30 maart een lezing over de natuurgebieden van Het Drentse Landschap in het Hunebedcentrum in Borger.

Het Drentse Landschap bezit in de gemeente Borger-Odoorn mooie en gevarieerde natuurgebieden. Vegter laat zijn publiek kennismaken met de natuur in de verschillende gebieden, maar zal ook aandacht hebben voor de bedreigingen. Het Drouwenerzand is wellicht het meest bekende terrein. Volgend jaar is het 50 jaar geleden dat het 234 hectare grote Drouwenerzand werd gekocht en sindsdien wordt het zorgvuldig beheerd. Dat moet ook wel, want het gebied omvat Europees beschermde natuur (Natura 2000) en is het eerste aardkundig monument van Drenthe. De voormalige zandwinplas Exloërkijl met omringend bosgebied en oude veenwijken ligt in 2e Exloërmond. Het terrein omvat 71 hectare. 

Daarnaast is de laatste tijd veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van natuur in het Hunzedal. In Borger-Odoorn gaat het om de twee bovenlopen van de Hunze, het Voorste en Achterste Diep. Langs het Voorste Diep komt men eerst de Mandelanden (120 hectare) tegen. Daar kronkelt na 2011 de snelstromende beek weer door bloemrijke schraallanden. De Flessenhals grenst direct aan de Mandelanden, ook daar meandert de beek weer. Verderop liggen de Bronnegermaden en de Branden. De Branden is zeer recent ingericht en de Bronnegermaden volgt over een aantal jaar. Langs de andere bovenloop van de Hunze, het Achterste Diep, zijn de Zoersche landen en de Kwabsche kuilen (80 hectare) te vinden, wat nu een paradijs voor bevers is. Verderop ligt het Lofargebied (425 hectare). Dat gebied ontwikkelde zich na 2008 wellicht tot het meest gevarieerde natuurgebied van het Hunzedal met een bijzonder rijke moerasflora en het is een eldorado voor vogels en libellen. Een nieuw gebied langs het Achterste Diep is de Paardetangen, dat bestaat uit 67 hectare kruidenrijk vochtig grasland langs de meanderende beek.

De lezing vindt plaats in het kenniscentrum van het Hunebedcentrum in Borger en begint om 19.30 uur. Opgave voor de lezing is noodzakelijk, bij voorkeur via www.ivnborgerodoorn.nl. Als dat niet lukt, mag mailen ook: ac.ivn.bo@gmail.com.