Van alle ingeleverde bladzijden worden van de overgebleven snippers collages gemaakt. (beeld: Josefien Alkema)
Van alle ingeleverde bladzijden worden van de overgebleven snippers collages gemaakt. (beeld: Josefien Alkema)

Dagdelen inspiratie voor nieuwe expositie in Klooster Ter Apel

Algemeen

TER APEL - Hoe vind je een moment van stilte en bezinning? Kunstenaar Josefien Alkema uit Huizinge heeft inspiratie gevonden in Middeleeuwse getijdenboeken en deelt deze ervaring in een interactief kunstproject: DagDelen

In dit project hebben deelnemers een bladzijde van hun leven gemaakt, waarna Josefien Alkema ze heeft gebruikt in nieuwe kunstwerken, om zo een geheel te maken van alle gedeelde verhalen en ervaringen. Vanaf vrijdag is de gelijknamige expositie te zien in Museum Klooster Ter Apel. 

Getijdenboek
In een getijdenboek gaat het om aandacht en stilte. Josefien Alkema heeft mensen uitgenodigd dit te ervaren door een pagina te maken en daarop in beeld te brengen wat hen op dat moment bezig heeft gehouden. Wat dat is, is voor iedereen verschillend. Dat blijkt ook uit de reacties: Alkema heeft pagina’s gekregen waar veel aandacht aan is besteed; een schets, een dagboekfragment of een collage. Met de toestemming van de makers heeft Alkema nieuwe kunstwerken gemaakt van deze pagina’s; collages, boeken en tekeningen. Het geeft de kunstwerken een extra laag, omdat de dagen en momenten van de deelnemers de voedingsbodem en grondstof zijn van het werk. De input van het publiek geeft een heel nieuwe richting aan het werk van Alkema, die normaal gesproken vooral in zwart-wit werkt. Het is een uitdaging de veelkleurige input te verwerken in kunstwerken en een beeldtaal daarvoor te ontwikkelen. Door een eenheid te maken van alle bijdragen wil Alkema betekenis geven aan de verhalen en levens die verbeeld zijn. Dit sluit aan bij haar manier van werken in de afgelopen jaren: van oude tekeningen nieuwe kunstwerken maken, de geschiedenis en de tijd zo opslaan en comprimeren in een werk.

Grafische partituren
Josefien Alkema heeft tekeningen gemaakt, gecombineerd met fragmenten uit de DagDelen, die in beweging het verloop van een dag weergeven; een grafische partituur van een innerlijk ritme. Elke dag heeft zijn eigen stemming en dynamiek. Was de dag largo of capriccio? Componist Hans Kaldeway heeft soundscapes bij deze grafische partituren gemaakt. Deze zijn tijdens de tentoonstelling te horen bij het werk. Van de ingeleverde pagina’s blijven uiteindelijk snippers over, restjes waar Alkema collages van maakt; niets gaat verloren. De kunstwerken zijn een ontmoetingsplaats geworden: een plaats om even iets dieper op dingen in te gaan of een moment stil te staan, zoals dat in het klooster al eeuwenlang gebeurt.

De tentoonstelling wordt vrijdag om 15.00 uur geopend door dr. Sabrina Corbellini, hoogleraar History of Reading in Premodern Europe aan de Rijksuniversiteit Groningen. Het project en de kunstwerken zijn te zien van 16 juli tot en met 13 november.