De museumenclave is in de zomervakantie extra geopend voor publiek. (foto: Museum Klooster Ter Apel)
De museumenclave is in de zomervakantie extra geopend voor publiek. (foto: Museum Klooster Ter Apel)

Museum Klooster Ter Apel extra open in zomervakantie

Algemeen

TER APEL - Museum Klooster Ter Apel is de hele zomervakantie naast de gewone openingstijden ook open voor publiek op de maandagen. 

Dat betekent dat het museum op maandag 11 en 18 juli en 1, 8, 15, 22 en 29 augustus extra geopend is van 11.00 tot 17.00 uur. Daar is onder meer de expositie ‘Dagdelen, een modern getijdenboek’ met werken van Josefien Alkema te zien. Hoe vind je een moment van stilte en bezinning? Kunstenaar Josefien Alkema uit Huizinge vond inspiratie in Middeleeuwse getijdenboeken en deelt deze ervaring in een interactief kunstproject: DagDelen. In dit project hebben deelnemers een bladzij van hun leven gemaakt, waarna Josefien Alkema ze heeft gebruikt in nieuwe kunstwerken, om zo een geheel te maken van alle gedeelde verhalen en ervaringen. Het project en de kunstwerken zijn te zien van  16 juli tot en met 13 november.

Virtual en Augmented Reality
Bezoekers kunnen zich bovendien vijf eeuwen terug in de tijd wanen door een virtuele tijdreis te maken met het nieuwe Virtual Reality-project. Met een VR-bril op staan ze in de middeleeuwse Kloosterenclave en kunnen ze om zich heen kijken, de bomen horen ruisen, de vogels horen fluiten, het poortgebouw, de bijgebouwen en uiteraard de watermolen zien. Liefhebbers kunnen zelfs een game spelen, na eerst de spannende speelfilm in de Kapittelzaal te hebben bekeken. Eenmaal buiten het gebouw is er een speciale virtuele wandelroute lopen door het bos. Deze Augmented Reality-route brengt de bezoekers op de kloosterenclave waar ze op verschillende plekken rondom het klooster door hun smartphone of tablet naar het verleden kijken, zodat heden en verleden bij elkaar komen.

Inlooprondleidingen  
Leden van het Gidsen Gilde van Museum Klooster Ter Apel verzorgen in de zomervakantie rondleidingen waaraan individuele bezoekers (geen groepen) op vertoon van een geldig toegangsbewijs kunnen deelnemen. Tijdens deze rondleidingen krijgt de bezoeker alles te horen en zien over de historie van het Klooster dat in 1465 werd gesticht door de Orde van het Heilig Kruis. De gratis inlooprondleidingen vinden plaats op dinsdag 19 en 26 juli en 2, 9, 16,  23 en  30 augustus, steeds vanaf 14.00 uur. De rondleiding is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs.