Een pentekening van de hand van Zwaantje Weishaupt bij het Museum Klooster Ter Apel. (illustratie: Zwaantje Weishaupt)
Een pentekening van de hand van Zwaantje Weishaupt bij het Museum Klooster Ter Apel. (illustratie: Zwaantje Weishaupt)

Monnikenwerk in Museum Klooster Ter Apel

Algemeen

TER APEL - In Museum Klooster Ter Apel heeft directeur Roeli Broekhuis van Erfgoedpartners vrijdagmiddag de tentoonstelling ‘Monnikenwerk’ met kunstwerken van Frank Stittrich en Zwaantje Weishaupt geopend.

Kunstenaars Frank Stittrich en Zwaantje Weishaupt wonen en werken op de Kloosterenclave van het voormalige Kruisherenklooster. Mandala’s zijn voor Frank Stittrich als een kringloop in de natuur. Het herhalende karakter geeft zekerheid, balans en rust, die stapje voor stapje uiterst bedachtzaam ontstaat. De kracht van herhaling en balans die symbolisch zijn voor mandala­kunstvormen zijn een rode draad door zijn leven als kunstenaar. Als biologisch fruitteler werkte Stittrich in het verleden vol passie, stap voor stap, het hele jaar toe naar het oogstseizoen. Elk jaar opnieuw ervoer hij het ritme van de natuur en was het zijn doel om de mooiste appel te creëren. Zijn kunstwerken beschouwt hij als dezelfde appel. Het is het resultaat van een stapsgewijs proces waarbij niet de appel het doel is, of in dit geval de mandala, maar de weg ernaar toe. De route die hij aflegt tijdens het creëren van zijn kunst betekent veel meer dan het uiteindelijke resultaat. Het is dit repeterende, ritmische karakter dat meditatief werkt en zorgt voor balans en innerlijke rust. 

De specialiteit van beeldend kunstenaar en illustrator Zwaantje Weishaupt-van der Heide is het maken van kleine, verfijnde pen­tekeningen. Die manier van werken ontstond vanuit de beperkte mogelijkheden van de stencilmachine uit de jaren ‘70. Om toch nuances aan te brengen in haar illustraties voor krantjes en affiches begon ze haar tekeningen op te bouwen uit stippen. Een techniek die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot haar huidige werk, waarin het spel tussen licht en donker centraal staat. Haar voornaamste inspiratie­bronnen zijn oude doorleefde gebouwen en de natuur en dan met name het Westerwoldse landschap. Ze volgde een opleiding aan de DEVA Vakschool in Almelo en de opgedane basiskennis van compositie, kleur en perspectief ontwikkelde ze verder door zelfstudie.

De ritmische mandala’s en verfijnde pentekeningen van Frank Stittrich en Zwaantje Weishaupt zijn tot en met 10 juli te bewonderen in Galerie II van Museum Klooster Ter Apel.