Hedy en Johan Abeling met het schilderij 'Kloosterkerk', dat ze hebben geschonken aan het Museum Klooster Ter Apel. (foto: Museum Klooster Ter Apel)
Hedy en Johan Abeling met het schilderij 'Kloosterkerk', dat ze hebben geschonken aan het Museum Klooster Ter Apel. (foto: Museum Klooster Ter Apel)

Johan Abeling schenkt Museum Klooster Ter Apel schilderij

Algemeen

TER APEL - Een prachtig eindejaarscadeau voor Museum Klooster Ter Apel: het museum heeft een bijzonder fraai schilderij van het klooster ontvangen van kunstenaar Johan Abeling.

Het schilderij ‘Kloosterkerk’ toont een deel van het klooster dat in de mist is gehuld. Het schilderij is geschonken door Hedy en Johan Abeling, beiden oud-inwoner van Ter Apel. ,,Ik heb hier veel gekregen en nu geef ik ook weer iets terug. Ik doe deze schenking als uiting van dankbaarheid dat ik in deze mooie omgeving mocht opgroeien, met het klooster als mystiek middelpunt, waar ik altijd wandelde, speelde en veel gefotografeerd heb. Het merendeel van mijn werk is geïnspireerd door deze omgeving, de mystieke sfeer rond het klooster en altijd heel goed herkenbaar. Het schilderij krijgt hier een mooi thuis’’, aldus Abeling. 

Johan Abeling (1953), geboren in Emmen en getogen in Ter Apel, volgde zijn schildersopleiding aan de Academie Minerva in Groningen en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot fijnschilder met een bijna fotografische precisie, die hij combineert met een mysterieuze, dromerige sfeer. Hij schildert bij voorkeur het uitgestrekte lege en stille Noord-Nederlandse landschap. Al zijn schilderijen delen dezelfde atmosfeer: een gevoel van mysterie, leegte, de eindeloosheid van de verlaten vlakte, of juist het gebrek aan uitzicht, doordat er alleen een boom in beeld komt, waarvan de kale takken een grillig plaatje vormen met de mist die hen omringt. 

Sfumato
Om die mystieke sfeer te creëren heeft Abeling zich de techniek van sfumato eigen gemaakt. Deze techniek, waarmee een diffuus en gefilterd licht gecreëerd wordt, is in de middeleeuwen al door grote meesters als Leonardo Da Vinci toegepast. Door het aanbrengen van diverse transparante lagen vervagen de contouren van het geschilderde, wat een mysterieus effect geeft. Deze zorgvuldige verftoepassing geeft zijn hedendaagse landschappen hun mysterieuze en betoverende sfeer. Wanneer hij zijn werk bespreekt, zegt Abeling: ,,Soms ben ik bang dat we het gevoel van deel uitmaken van de natuur zijn kwijtgeraakt, dat we geen oog meer hebben voor haar schoonheid en helende kracht. In deze hectische wereld waar er bijna geen tijd is voor contemplatie, hoop ik dat mijn schilderijen bijdragen aan een gevoel van verbondenheid met de mysterieuze grootsheid en herstellende sereniteit van de natuur.’’

Abelings werk was te zien in vele tentoonstellingen, zowel nationaal als internationaal: ‘Magic Realism Past Towards Contemporary’ in het Museum of Art in Seoul, ‘The Painters of Minerva’ in Museum Panorama Mesdag in Den Haag en ‘The Magic of Dutch Realism’ in het Pushkin State Museum in Moskou. Zijn werk is te vinden in meerdere collecties, waaronder het Drents Museum, Museum Voorlinden, Museum De Buitenplaats en Museum van Lien. Museum Klooster Ter Apel is dan ook erg blij met deze prachtige schenking. Het schilderij wordt voorlopig tentoongesteld in de Refter, samen met andere nieuwe aanwinsten en is te zien zodra de verplichte lockdown weer voorbij is. Daarna wordt een goede plek gezocht waar het kunstwerk langer kan hangen. 

In 2022 zal er nog een schenking plaatsvinden van een schilderij uit dezelfde serie over het klooster.