Deze vilten kerststal kreeg Elizabeth Bogema ooit van haar dochter. (eigen foto)
Deze vilten kerststal kreeg Elizabeth Bogema ooit van haar dochter. (eigen foto)

Klein maar fijn: kerststallen in Museum Klooster Ter Apel

Algemeen

TER APEL - In Museum Klooster Ter Apel wordt op vrijdag 26 november de tentoonstelling ‘Klein maar fijn, een bijzondere verzameling mini kerststallen van Elisabeth Bogema’ geopend. 

De verzameling van Elisabeth Bogema uit Ter Apel bestaat uit meer dan 250 minikerststallen. Als kind zag ze bij de tante van een schoolvriendinnetje een kerststal. Ze was er zelf niet mee opgegroeid, maar vond die kerststal erg mooi. Toen ze ouder werd kocht ze in 1980 haar allereerste stalletje bij de HEMA in Emmen voor 16,50 gulden. Omdat ze op 22 december jarig is, kreeg ze van een vriendin een tweede stalletje voor haar verjaardag en van het één kwam het ander. Zo ontstond een grote verzameling die nog steeds wordt aangevuld. ,,Het verzamelen zit ons in het bloed.’’

De stalletjes komen overal vandaan. Ook tijdens reizen heeft Elisabeth vaak een kerststalletje mee naar huis genomen De stalletjes zijn heel divers, zowel qua voorstellingen als materiaalgebruik: metaal, hout en speksteen, maar ook van bijvoorbeeld vilt. Een groot deel van de collectie is van 27 november tot en met 9 januari te zien in Museum Klooster Ter Apel. Een ander deel is bijna tegelijkertijd te zien, van 6 december tot en met 7 januari 2022 in het Universitair Medisch Centrum in Groningen.

De officiële opening vindt om 15.00 uur plaats en wordt verricht door Siny Scholte Aalbes-Schomaker.