Met de AR-app kan een wandeling rondom de kloosterenclave gemaakt worden. (foto: Museum Klooster Ter Apel)
Met de AR-app kan een wandeling rondom de kloosterenclave gemaakt worden. (foto: Museum Klooster Ter Apel)

Museum Klooster Ter Apel brengt bezoekers virtueel terug naar verleden

Algemeen

TER APEL - Museum Klooster Ter Apel heeft de kloosterenclave zoals deze vijf eeuwen geleden eruit zag volledig in Virtual Reality teruggebouwd. Donderdagmiddag wordt het nieuwe programma geopend. 

De virtuele kloosterenclave wordt gebruikt als decor voor verhalen die worden verteld door personen uit die tijd die weer tot leven zijn gebracht, waaronder een pelgrim, Kruisheren en middeleeuwse bewoners van Westerwolde. Het programma bestaat uit verschillende onderdelen: een educatieve speelfilm, drie VR-filmpjes, een educatieve VR-game, een Virtueel venster en een Augmented Reality-app Route die bezoekers kunnen wandelen in de kloosterenclave.

Educatieve speelfilm
De educatieve speelfilm gaat over een gezin dat in Westerwolde op vakantie is en het klooster bezoekt. Iedereen is meer met zichzelf bezig dan dat er aandacht is voor elkaar. Zoon Koen heeft een VR-bril waarop hij de VR-game speelt die ook in het museum gespeeld kan worden. Wanneer de kinderen ’s nachts hun tent uit sluipen, komen ze in een tijdlus terecht die ze terugbrengt naar begin 16e eeuw. Ze ontmoeten leeftijdgenoten van 5 eeuwen geleden als ook de kruisheren en weten ternauwernood te ontsnappen aan een pelgrim. In de film zijn inhoudelijk verbindingen naar de andere verhalen in de VR-game, de 3 VR-films en de opdrachten in de educatieve game.

Educatieve VR-game
In de game worden 7 levels doorlopen die de speler telkens op een andere plaats brengt bij het Klooster, met als doel de pelgrim te helpen bij het vinden van zijn pelgrimshoorn. Aan het eind van ieder level is er een vraag met meerdere antwoorden die, door met de virtuele handen op knoppen te drukken, beantwoord kan worden.  

Drie VR-filmpjes
In de verschillende filmpjes komen vier personen tot leven: edelvrouw Elly Tho Lellens, pelgrim Meindert Sebes, prior Derck Hardenberch van het Kruisherenklooster en abt Adrianus van Frenswegen van een naburig Augustijner klooster.

Virtueel venster
Op de zolder is achter een groot raam een uitzicht geprojecteerd vanuit het Conventgebouw ( klooster) in de virtuele wereld. De bezoeker ziet onder anderen het bak- en brouwhuis en het poortgebouw.

Augmented Reality-app Route
Met de AR-app kan een wandeling gemaakt worden, waarbij met gebruik van smartphone of tablet naar het verleden gekeken kan worden. De route duurt zo’n 40 minuten en leidt naar een aantal ‘points of interest’. De route is te downloaden in de App-stores van Android en Apple: App Klooster Ter Apel.

Tentoonstelling ‘The making of’  
Tot en met 14 oktober is in galerie II in MKTA een expositie ingericht: ‘The making of’. Hierin wordt het hele proces van idee tot eindproduct getoond door middel van filmpjes, scenario’s, storyboards, kleding en meer.

De officiële opening vindt plaats op donderdag 17 juni om 14.00 uur en wordt verricht door Mirjam Wulfse, gedeputeerde van de provincie Groningen.