Gedeputeerde Mirjam Wulfse opende het project in bijzijn van directeur Margriet van Klinken van Museum Klooster Ter Apel. (foto: Auniek K.E. Klijnstra)
Gedeputeerde Mirjam Wulfse opende het project in bijzijn van directeur Margriet van Klinken van Museum Klooster Ter Apel. (foto: Auniek K.E. Klijnstra)

Middeleeuws Klooster Ter Apel komt virtueel tot leven

Algemeen

TER APEL - Hoe zag de kloosterenclave in Ter Apel er vijf eeuwen geleden uit? Hoe leefden de middeleeuwse bewoners van de streek Westerwolde? 

In de nieuwe Virtual Reality-tentoonstelling ‘Klooster Ter Apel in Virtual Reality, een tijdreis van vijf eeuwen’ brengt Museum Klooster Ter Apel verhalen uit de 16e eeuw tot leven. Gedeputeerde Mirjam Wulfse heeft donderdagmiddag de tentoonstelling geopend. ,,Als kind wilde ik al graag tijdreizen maken’’, aldus Wulfse, die het belangrijk vindt dat met dit project kinderen en jongeren bereikt worden om zo de geschiedenis door te geven.

Virtuele omgeving
Museum Klooster Ter Apel heeft de kloosterenclave, zoals deze er vijf eeuwen geleden moet hebben uitgezien, in Virtual Reality (VR) nagebouwd. Met VR-brillen en projecties in het museum krijgen bezoekers beelden te zien van de geschiedenis van het klooster en staan ze oog in oog staan met een pelgrim, kruisheren en middeleeuwse bewoners van de streek Westerwolde. Er is een educatieve speelfilm over een gezin dat in Westerwolde op vakantie is en het klooster bezoekt. Ook is een game ontwikkeld die bezoekers op hun smartphone kunnen spelen en met een Augmented Reality-app kan de bezoeker, met gebruik van smartphone of tablet, tijdens een wandeling over het kloosterterrein van ongeveer 40 minuten naar het verleden kijken.

Digitaliseren
Het Museum Klooster Ter Apel heeft in 2019 €25.000,- subsidie ontvangen van de provincie Groningen om het klooster digitaal toegankelijk te maken. Door te digitaliseren kunnen musea beter zichtbaar maken wat de provincie aan cultuur te bieden heeft en nieuwe bezoekers trekken. Ook bezoekers die vanwege een beperking niet in staat zijn om naar een musea te komen kunnen (delen van) de tentoonstelling bekijken. Door met moderne technieken te werken kunnen musea beter laten zien hoe de omgeving er vroeger heeft uitgezien of hoe mensen vroeger leefden. Ook docenten en leerlingen van het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs kunnen hier gebruik van maken.

De tentoonstelling ‘Klooster Ter Apel in Virtual Reality’ is tot en met 14 oktober te zien. Meer informatie is te vinden op www.kloosterterapel.nl/nl/virtualreality.