Afbeelding

De dag in beeld in Middeleeuwse stilte

Algemeen

TER APEL - Hoe vind je een moment van stilte en bezinning?

Kunstenaar Josefien Alkema vond inspiratie in Middeleeuwse getijdenboeken en deelt deze ervaring delen in een interactief kunstproject: DagDelen. In dit project worden mensen uitgenodigd om een bladzijde van hun leven te maken en te delen, wat onderdeel wordt van een groter geheel. In de zomervakantie kunnen ze ook op locatie meedoen, in de kerk van Eenrum – in de route van het kunstproject Monnikenwerk - en in het Museum Klooster Ter Apel.

Dagdeel
,,Als deelnemer aan dit project laat je een bladzijde uit je leven zien. Met beelden, tekeningen, foto’s, collage, tekst en kleur maak je zelf een pagina van een beeldend getijdenboek’’, legt Josefien uit. Wie mee wil doen, kan op een van de locaties langskomen of zich aanmelden via de mail. ,,Je krijgt dan een lege bladzijde toegestuurd met instructies. De pagina die je hebt gemaakt, stuur je vervolgens terug in de bijgevoegde retourenvelop.’’

Getijdenboek 
Een getijdenboek werd in de Middeleeuwen gebruikt voor persoonlijke contemplatie. Josefien Alkema vroeg zich af hoe dit er nu uit zou zien. ,,Hoe vind je een moment van bezinning? De houding van een kloosterling kun je in je werk (ook als kunstenaar) goed gebruiken; werken in een ritme, geconcentreerd. Sta een moment stil en kijk naar jezelf en je omgeving met aandacht en verwondering: alles is waardevol, kleine en grote dingen. In dit project kun je zelf een ervaring opdoen met deze manier van werken en leven.’’

Met elkaar verbonden
De ingestuurde pagina’s worden ge-upcycled. Het origineel dat de deelnemers insturen zal niet herkenbaar blijven: het wordt verknipt, verscheurd of versnipperd. Stukken en details ervan worden gebruikt in een nieuw kunstwerk. De aandacht en momenten die door de deelnemers zijn verbeeld worden in dit kunstwerk met elkaar verbonden: alle gedeelde ervaringen vormen samen een nieuw beeldend getijdenboek. Door een eenheid te maken van alle bijdragen wil Josefien betekenis geven aan de verhalen en levens die verbeeld zijn. Dit sluit aan bij haar manier van werken de afgelopen jaren: van oude tekeningen nieuwe kunstwerken maken, de geschiedenis en de tijd zo opslaan en comprimeren in een werk.

Het project is deze zomer te volgen op verschillende locaties waar Josefien Alkema aan het werk is en het proces laat zien. Kijk voor alle locaties en data op http://josefienalkema.nl/agenda.