Afbeelding

Westerwolde verliest op valreep van Veelerveen

Sport

VLAGTWEDDE - Na een bliksemstart van Westerwolde was het zaterdagavond toch Veelerveen dat in een massaal bezochte Spetsebrugderby aan het langste eind trok: de gasten gingen met drie punten naar huis na een late 2-3 zege.

Omdat er om 19.30 uur nog een lange rij bezoekers buiten de poort stond, besloot scheidsrechter Victor de Roos uit Heerenveen de wedstrijd een aantal minuten later te laten beginnen, te meer omdat de wedstrijd zou beginnen met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de onlangs overleden clubman Wubbe Alvering. Het was Westerwolde dat meteen een aantal speldenprikjes losliet richting het doel van Thomas Klungel van Veelerveen en al in de vierde minuut viel de eerste treffer. Na een vlijmscherpe dieptepass was het René van der Laan die een verdediger handig opzij zette en de bal op een prima manier breed legde op de mee opgestormde Bart Nieland. Voor laatstgenoemde was het daarna een koud kunstje de bal in het verlaten doel te schuiven: 1-0.

Voor Veelerveen het signaal om meer en meer aanvallende impulsen te ontplooien, maar tot echt gevaarlijke situaties voor het doel van keeper Bas Boonman van Westerwolde leidde dit niet. Nadat in de 33e minuut een doelpunt van Westerwolde wegens buitenspel werd afgekeurd, was het in de 38e minuut wel raak voor de mannen van trainer Richard Streuding. Toen René van der Laan op de rand van de zestien meter onderuit werd gelopen, kende scheidsrechter De Roos - die gedurende de wedstrijd slechts op één foutje was te betrappen - een directe vrije trap toe. Het was Sander van Hoorn die zich over de bal ontfermde en met een geplaatst schot in de voor hem rechterbenedenhoek gaf hij doelman Klungel voor de tweede keer het nakijken: 2-0. In het resterende deel van deze eerste speelhelft gebeurden er weinig opvallende zaken meer.

Hoewel Veelerveen na de rust meer en meer aandrong met in het achterhoofd de gedachte dat er wellicht toch nog ‘iets te halen viel’ op sportpark De Barlage leek het er aanvankelijk niet op dat Westerwolde echt in de problemen zou komen. Maar aanvallend, mede doordat de thuisploeg zich steeds meer liet inzakken, leidden de veelal lange, grotendeel onnauwkeurige ballen niet tot het gewenste resultaat en bleef de verdediging van Veelerveen vrij simpel overeind. De eerste waarschuwing dat de gasten zich nog niet bij een nederlaag wilde neerleggen was er in de 78e minuut. Westerwolde ontsnapte toen een hoge, waarschijnlijk als voorzet bedoelde bal, via de lat het veld weer in vloog. In de 81e minuut was het wel raak voor de mannen van trainer Louwes. Een afstandsschot van Jeffrey van der Veen verdween al dan niet houdbaar achter Boonman tegen het net: 2-1. En als René van der Laan een minuut later in een één-op-éénsituatie met doelman Klungel wel had kunnen scoren, was de afloop misschien totaal anders geweest.

Veelerveen putte hoop uit deze gemiste kans en in de 87e minuut was het andermaal Jeffrey van der Veen die de roos trof en daarmee beide ploegen weer op gelijke hoogte bracht: 2-2. In de 90e minuut wist invaller Ben Ophof namens Westerwolde nog wel te scoren, maar al dan niet buitenspel staand werd zijn goal door de arbiter afgekeurd. En wat iedereen in het laatste kwartier voelde aankomen, gebeurde in de 92e minuut: vanuit een strakke corner vanaf rechts was het Lars van Ravenhorst die de bal op een geplaatste manier binnen knikte en daarmee het jammerlijke lot van de thuisploeg bezegelde: 2-3. In de resterende twee minuten probeerde Westerwolde nog wel langszij te komen, maar de verdediging van Veelerveen bleek onvermurwbaar.

In hoeverre beide ploegen met de winst en het verlies zijn opgeschoten zal de toekomst leren. Dat de strijd om degradatie uit de 3e klasse of het spelen van nacompetitie weer een stuk spannender is geworden moge duidelijk zijn. Met nog respectievelijk zes (Westerwolde) en zeven (Veelerveen) te spelen wedstrijden zullen nog de nodige punten moeten worden binnengehaald om de veilige negende plaats te bewerkstelligen. Westerwolde heeft één en ander nog in eigen hand, maar dan zal er zondag tegen Noordster in Oude Pekela en de week erop thuis tegen Muntendam een zo optimaal mogelijk resultaat moeten worden behaald.

Opstelling Westerwolde: Bas Boonman – Mark Geukes (77e min. Joran Luijten) – Tex van Kalmthout – Rudolf Riks © – Frank Riks – Merill Wakker – Bart Nieland – Kevin v/d Laan – Julian Smid ( 60e min. Elroy v/d West) – Sander van Hoorn (77e min. Ben Ophof) –  René v/d Laan

Scheidsrechter: Victor de Roos uit Heerenveen