De herdenkingsceremonie bij het monument van Robert Heckmann.
De herdenkingsceremonie bij het monument van Robert Heckmann. (Foto: Klamer Bos)

Korte ceremonie bij herdenkingsmonument van Robert Heckmann

Algemeen

KOSTVLIES – Klamer Bos heeft woensdagmorgen de vlag gehesen volgens Franse traditie om stil te staan bij de Franse parachutist Robert Heckmann, die tijdens operatie Amherst door de Duitsers werd doodgeschoten.

De toen 17-jarige Franse parachutist Robert Heckmann maakte deel uit van Operatie Amherst. De Franse parachutisten moesten ervoor zorgen dat de opmars van het bevrijdingsleger zo ongehinderd mogelijk kon voortgaan. Ze moesten voorkomen, dat de Duitsers bruggen zouden opblazen. Ze moesten vijandelijke stellingen in de rug aanvallen om verwarring te stichten. Acht para’s kwamen bij Annen en Eext terecht. Gezamenlijk gingen ze op weg naar Gasselte om zich bij een groep andere para’s te voegen. Ze werden bij Bonnen gezien door een NSB-er. Die aarzelde niet hen te verraden aan Duitsers die zich ophielden in een fabrieksgebouw midden in Gieten. De parachutisten werden opgespoord en omsingeld. Ze zochten tevergeefs dekking bij sloten en greppels. Over en weer vuurden de strijdenden hun geweren af, maar de Duitse overmacht was te groot. De Duitsers namen de Fransen gevangen en voerden hen af. Robert Heckman werd echter dodelijk getroffen en liet op 10 april 1945 het leven bij dit gevecht. Gieten werd enkele dagen later bevrijd.

De Projectgroep Steen in ’t Veen zorgde er in 2021 voor dat de Franse parachutist die voor onze vrede vocht een monument kreeg. De plechtigheid op woensdag vond plaats bij het monument aan de Verlengde Grensweg in Kostvlies.

Daar vindt morgen om 10.45 uur nog een kleine ceremonie plaats bij de gedenksteen van de omgekomen parachutist. Na een korte toespraak van de ceremoniemeester legt stichting Herdenking Franse Parachutisten 1945 bloemen namens de families van de Franse slachtoffers en de stichting, gevolgd door een minuut stilte. Daarna zal onder andere Hans Haerkens bloemen leggen namens Vereniging de Hamerlanden uit Kostvlies.

De vlag die volgens Franse traditie werd gehesen.