De officiële onthulling van de gedenksteen voor de omgekomen FRanse para Robert Heckmann is onthuld.
De officiële onthulling van de gedenksteen voor de omgekomen FRanse para Robert Heckmann is onthuld. (foto: Saskia Jans)

Monument voor para Robert Heckmann onthuld in Gieten

Algemeen

GIETEN – Projectgroep Steen in ’t Veen heeft vanmorgen het monument onthuld voor de Franse parachutist Robert Heckmann, die in de Tweede Wereldoorlog bij Gieten is omgekomen. Het monument staat op de driesprong van de Verlengde Grensweg met de Achterweg naar Gasselte, de plaats waar de para in de buurt is doodgeschoten door de Duitsers. 

De bijna 18-jarige Robert Georges Heckmann werd in Drenthe ingezet tijdens Operatie Amherst. Dit was de codenaam van de luchtlandingsactie van ruim 700 Franse parachutisten, die het doel hadden om de opmars van de Poolse en Canadese bevrijdingsdivisies te ondersteunen in de richting van de stad Groningen. Tijdens deze actie sneuvelden 33 Franse parachutisten. 

Heckman maakte deel uit van de 17e stick, bestaande uit vijftien para’s onder leiding van kapitein Berr. De groep werd op 7 april gedropt boven Drenthe en landde vlak bij de Molenberg bij Anloo op forse afstand van de geplande droppingszone tussen Rolde en Borger. De groep viel uit elkaar. Acht para’s vonden elkaar terug en besloten zich aan te gaan sluiten bij een groep in Gasselte. Het groepje werd op 10 april bij Gieten gezien door een NSB’er, die dit doorgaf aan de Duitsers. In de buurt van de Verlengde Grensweg kwam het tussen de bezetters en de geallieerden tot een vuurgevecht, waarbij Heckmann dodelijk werd getroffen. 

32 van de 33 in Drenthe gesneuvelde Franse parachutisten kregen een persoonlijk monument nabij de plek waar zij om het leven kwamen. Voor Heckmann was deze er nog altijd niet. De projectgroep Steen in ’t Veen had de intentie om vorig jaar, op zijn 75ste sterfdag, de gedenksteen te onthullen in het bijzijn van enkele familieleden. Door de uitbraak van het coronavirus kon dit echter niet doorgaan. De gedenksteen werd wel in 2020 geplaatst. Doordat het coronavirus nog steeds invloed heeft op onze samenleving, hebben de tien leden van de projectgroep besloten om op 10 april het monument alsnog officieel in klein comité te onthullen. 

De werkgroep Steen in 't Veen en burgemeester Anno Wietze Hiemstra bij het monument aan de Verlengde Grensweg.
Robert Georges Heckmann.
De gedenksteen voor de omgekomen Franse para Robert Heckmann.