De gedenksteen voor Robert Heckman aan de Verlengde Grensweg in Kostvlies.
De gedenksteen voor Robert Heckman aan de Verlengde Grensweg in Kostvlies. (Foto: Henry Koops)

Twee herdenkingen bij gedenksteen Robert Heckmann

Algemeen

KOSTVLIES - Bij de gedenksteen van Robert Heckmann aan de Verlengde Grensweg in Kostvlies zullen op 10 april en 12 april twee herdenkingsdiensten zijn. 

Klamer Bos hijst op 10 april om 10.00 uur de vlag in top volgens Franse traditie. Op deze wijze wordt stilgestaan bij het overlijden van de Franse parachutist Robert Heckmann, die tijdens operatie Amherst in de buurt van deze locatie door de Duitsers werd doodgeschoten. De Franse parachutisten moesten ervoor zorgen dat de opmars van het bevrijdingsleger van Polen en Canadezen zo ongehinderd mogelijk kon voortgaan. Ze stuitten op weerstand van de Duitsers. Robeet Heckmann was nog maar 17 jaar toen hij het leven liet voor de vrijheid van Nederland. Enkele dagen later was de regio bevrijd van het juk van de Duitsers.

Een kleine ceremonie vindt op 12 april om 10.45 uur plaats bij de gedenksteen van de omgekomen Franse parachutist. Na een korte toespraak van de ceremoniemeester legt de stichting Herdenking Franse Parachutisten 1945 bloemen namens de families van de Franse slachtoffers en de stichting zelf. Vervolgens is er een minuut stilte. Daarna zal onder andere Hans Haerkens bloemen leggen namens de Vereniging de Hamerlanden uit Kostvlies.