Tamara Schoppert (rechts) en Mees van den Bergh van theatercollectief Ploech en eide vertellen over Vanhier. (foto: Marijn Boeré)
Tamara Schoppert (rechts) en Mees van den Bergh van theatercollectief Ploech en eide vertellen over Vanhier. (foto: Marijn Boeré)

Gronings Vuur te zien op drie locaties in Veenkoloniën

Algemeen

STADSKANAAL - In Theater Geert Teis in Stadskanaal is donderdag de aftrap gegeven voor de kaartverkoop voor Vanhier, een reeks voorstellingen van Gronings Vuur op drie locaties in de Veenkoloniën. 

Ook is een update te geven over de laatste stand van zaken over de voorstellingen op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 mei, waarin verhalen en muziek ‘van hier’ zijn te horen in Veendam, Stadskanaal en Groningen. Gea Smidt, algemeen en artistiek leider van Gronings Vuur, blikte kort terug op het voortraject in de Veenkoloniën. 

Gronings Vuur heeft op meerdere momenten en manieren verhalen opgehaald bij de inwoners van het gebied. Theatercollectief Ploech en eide ging met deze verhalen aan de slag en kwam op het concept van Vanhier: drie voorstellingen op drie locaties over de hartstocht van de Veenkoloniën. Tamara Schoppert en Mees van den Bergh zijn twee van de vier leden van Ploech en eide. Zij vertelden over de inhoud van de voorstellingen van Vanhier. ,,Die naam hebben wij niet bedacht. Dat hoorden we zo vaak – van jong en oud - tijdens de gesprekken die we voerden: ‘Ja, dat is van hier. Van hier. Dat moest de naam wel worden.’’ 

Kracht benadrukken
,,Sinds we hier zijn begonnen, horen we mensen vol hartstocht en liefde praten over dit gebied. Niet ‘wat is dat toch wat’, maar ‘we gaan er iets van maken’. Die kracht willen we benadrukken.’’ Dit komt naar voren in de drie voorstellingen die de namen ‘Feij’, ‘Torf’ en ‘Alda’ hebben. Ze gaan over mensen die naar hier gekomen zijn, soms weer vertrekken en over wie blijven en over de identiteit van de Veenkoloniën die via migratie en het veranderende landschap is gevormd. Feij is een audioverhaal, te horen vanuit de rijdende historische stoomtrein van de STAR van Veendam naar Stadskanaal. Het gaat over Feij die in 1930 werkte in de strokartonfabriek De Vrijheid, zijn toekomstdromen en de dromen van jongeren uit Veendam van nu. In Stadskanaal speelt muziek een grote rol. Mees: ,,Het wordt een soort concert. Muziektheater, met muzikanten Vanhier. We willen een nieuw geluid laten horen, hopelijk het toekomstgeluid.’’ Alda vertelt het verhaal van de sterke vrouwen in Pekela, met een centrale rol voor de Kapiteinsvrouw die wordt ondersteund door een Scheepsvrouwenkoor.

Wethouder Goedhart Borgesius van Stadskanaal stipt aan dat het traject veel energie oplevert met de componenten ‘Zuurstof’, ‘Vonk’ en ‘Brandstof’, zoals de gespreksvormen met inwoners genoemd worden. ,,Ik wens jullie heel veel succes. Wij kijken er naar uit!’’ De middag wordt muzikaal afgesloten door Mart Eerens. Hij speelt mee in de voorstelling Torf in Stadskanaal en schreef voor de gelegenheid een passend lied.

De voorstellingen van Vanhier horen bij elkaar, maar zijn ook los te bekijken. Dit kan op meerdere momenten in het weekend. Kaarten zijn te koop via www.groningsvuur.nl. Hier is ook meer informatie te vinden.