Koningin Wilhelmina bezoekt de gemobiliseerde troepen aan de Handelsstraat in Stadskanaal, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. (foto: collectie Streekhistorisch Centrum)
Koningin Wilhelmina bezoekt de gemobiliseerde troepen aan de Handelsstraat in Stadskanaal, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. (foto: collectie Streekhistorisch Centrum)

Oranje in de Veenkoloniën in SHC

Algemeen

STADSKANAAL - Bert Roossien, historicus bij het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal, geeft op zondag 7 april weer een voorstelling met oude foto’s uit het archief. 

Nu Koningsdag (zaterdag 27 april) nadert toont hij foto’s die verband houden met het Oranjehuis. De voorstelling vindt plaats in de bibliotheek van Stadskanaal. Alhoewel de oogst niet groot is, zijn er toch nog wel wat historische opnames van koninklijke bezoeken aan de regio bewaard, veelal feestelijke aangelegenheden met vlagvertoon en fanfares. Soms was de aanleiding echter minder vrolijk, zoals tijdens de grote veenbrand in de Valthermond in mei 1917 waarbij verscheidene mensen om het leven kwamen. Koningin Wilhelmina sprak met nabestaanden en hulpverleners. 

Ook aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog kwam de koningin naar Oost-Groningen om de daar gelegerde troepen te inspecteren. Uiteraard worden opnames vertoond van de viering van koninklijke jubilea en verjaardagen. Optochten en praalwagens, voorafgegaan door de plaatselijke harmonie, behoorden tot het vaste repertoire, net als de aubade die bij het gemeentehuis of de muziekkoepel (Julianapark) werd gebracht. Sinds 1990 is de Knoalster Nacht – voorafgaand aan Koningsdag - erbij gekomen, evenals de vrijmarkt. Dagen van tevoren worden de particuliere marktplaatsen al met krijtlijnen afgebakend.

De voorstelling begint om 14.30 uur, reserveren kan via 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl. Dit is de laatste zondagmiddagactiviteit van het seizoen.