Busbedrijf Bergman in Ter Apel verzorgde ook het personenvervoer in de regio. (foto: collectie Streekhistorisch Centrum)
Busbedrijf Bergman in Ter Apel verzorgde ook het personenvervoer in de regio. (foto: collectie Streekhistorisch Centrum)

Wegvervoer in de Veenkoloniën in beeld

Algemeen

STADSKANAAL - Bert Roossien, historicus bij het Streekhistorisch Centrum (SHC), presenteert op zondag 5 november weer een voorstelling met oude foto’s uit het archief. De voorstelling vindt plaats in de Bibliotheek Stadskanaal.

Het thema is deze keer Wegvervoer in de Veenkoloniën, waarbij trams, treinen en automobielen centraal staan. Tot aan de 20e eeuw was wegverkeer van ondergeschikt belang, men reisde te voet of met paard en wagen. Afstanden werd nog in ‘uren gaans’ vermeld. Bij logementen en hotels kon de vermoeide reiziger rusten en zijn paard stallen. In 1882 werd de eerste paardentramlijn aangelegd van Zuidbroek via Veendam-Wildervank naar Stadskanaal en later verder richting Ter Apel.

Daarmee kreeg men de beschikking over een relatief modern en comfortabele vorm van wegvervoer. Naast passagiers werden ook goederen en post vervoerd met de tram. Na 1900 werden de eerste spoorlijnen aangelegd, waardoor de Kanaalstreek langs snellere wegen met de buitenwereld werd verbonden. De opkomst van de fiets en auto zorgde voor nog grotere veranderingen: kanalen werden gedempt en de oude verkeersinfrastructuur (smalle en deels nog onverharde wegen, wegtollen) werd drastisch aangepast. Al deze ontwikkelingen passeren de revue in de beeldpresentatie.

De voorstelling begint om 14.30 uur. Donateurs van het Streekhistorisch Centrum betalen 1,50 euro, reserveren kan via 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl. Het complete zondagmiddagprogramma staat nu op www.streekhistorischcentrum.nl.