De 100-jarige Marchien Martens-Scheper uit Borger geniet elke dag nog zoveel mogelijk. (foto: Auniek Klijnstra)
De 100-jarige Marchien Martens-Scheper uit Borger geniet elke dag nog zoveel mogelijk. (foto: Auniek Klijnstra)

Marchien Martens-Scheper blaast 100 kaarsjes uit

Algemeen

BORGER - Marchien Martens-Scheper uit Borger heeft zondag een bijzondere verjaardag gevierd: ze is 100 jaar geworden. 

Marchien Scheper wordt op 18 februari 1924 geboren in Onstwedde in een gezin met vijf broers en twee zussen. Als jong meisje werkt ze veel bij boeren op het land. Vlak na de oorlog ontmoet ze tijdens een dansavond in een café in Gasselternijveen haar grote liefde Berend Martens uit Buinen, met wie ze in 1948 trouwt. Het kersverse echtpaar gaat in Drouwen wonen. Haar man is jarenlang bosarbeider, terwijl Marchien thuis de zorg voor de kinderen op zich neemt. Ook is ze ruim 25 jaar schoonmaakster op de plaatselijke basisschool Ekkelhof.

Samen met Berend krijgt Marchien drie kinderen. Inmiddels is de familie flink uitgebreid met elf kleinkinderen en zeventien achterkleinkinderen. De twee verhuizen dertien jaar geleden na een operatie van Berend tijdelijk naar de Borgerhof in Borger, maar gaan daar uiteindelijk niet meer weg. In 2013 overlijdt Berend, maar Marchien is allesbehalve alleen. Ze krijgt veel bezoek van haar familie en vermaakt zich prima met puzzelen, televisie kijken, een potje rummikub of koersbal en ze gaat op z’n tijd mee voor een dagje uit met medebewoners. Ook aan de vakanties met het gezin bewaart ze goede herinneringen, net als de vakanties die ze tot op hoge leeftijd ondernam met Berend. 

Het eeuwfeest is zondagmiddag uitgebreid gevierd met familie, vrienden en buren in de Alinghoek. Ook heeft ze maandag burgemeester Jan Seton op de koffie gehad, die haar namens de gemeente Borger-Odoorn heeft gefeliciteerd.