Afbeelding

Rondleiding Josefien Alkema in Klooster Ter Apel

Algemeen

TER APEL - Josefien Alkema geeft op zondag 30 oktober een rondleiding door haar expositie en aansluitend een miniworkshop, waarbij deelnemers zelf een Dagdeel-pagina maken in de Refter van Museum Klooster Ter Apel.

Hoe vind je een moment van stilte en bezinning? Kunstenares Josefien Alkema uit Huizinge vond inspiratie in Middeleeuwse getijdenboeken en deelt deze ervaring in een interactief kunstproject: DagDelen. In dit project hebben deelnemers een bladzij van hun leven gemaakt, waarna Josefien Alkema ze heeft gebruikt in nieuwe kunstwerken om zo een geheel te maken van alle gedeelde verhalen en ervaringen. 

Getijdenboek
In een getijdenboek gaat het om aandacht en stilte. Josefien Alkema nodigde mensen uit dit te ervaren door een pagina te maken en daarop in beeld te brengen wat hen op dat moment bezighield. Wat dat is, is voor iedereen verschillend en dat bleek ook uit de reacties. Alkema kreeg pagina’s waar veel aandacht aan was besteed, een schets, een dagboekfragment of een collage. Met toestemming van de makers heeft Alkema nieuwe kunstwerken gemaakt van deze pagina’s: collages, boeken en tekeningen. Het geeft de kunstwerken een extra laag, omdat de dagen en momenten van de deelnemers de voedingsbodem en grondstof zijn van het werk. De input van het publiek geeft een heel nieuwe richting aan het werk van Alkema, die normaal gesproken vooral in zwart-wit werkt.  

Grafische partituren
Josefien Alkema heeft tekeningen gemaakt, gecombineerd met fragmenten uit de DagDelen, die in beweging het verloop van een dag weergeven; een grafische partituur van een innerlijk ritme. Elke dag heeft zijn eigen stemming en dynamiek. Was de dag largo of capriccio? Componist Hans Kaldeway maakte soundscapes bij deze grafische partituren die zijn te horen bij het werk tijdens de tentoonstelling in Museum Klooster Ter Apel. 

De rondleiding begint om 14.00 uur, er is plek voor maximaal 20 deelnemers. Aanmelden kan via 0599-581370 of info@kloosterterapel.nl. Het project en de kunstwerken zijn nog te zien tot en met 13 november.