Willy van der Schuit (rechts), projectleider van het Glasmuseum Nieuw-Buinen en Marlijn Eendhuizen, regiomanager van de Bibliotheek Borger-Odoorn, genieten van het eindresultaat na het harde werken. (foto: Auniek Klijnstra)
Willy van der Schuit (rechts), projectleider van het Glasmuseum Nieuw-Buinen en Marlijn Eendhuizen, regiomanager van de Bibliotheek Borger-Odoorn, genieten van het eindresultaat na het harde werken. (foto: Auniek Klijnstra)

Glasmuseum opent de deuren in Nieuw-Buinen

Algemeen

NIEUW-BUINEN - Bijna vier jaar na de brand in het oude pand aan de Rozenlaan in Nieuw-Buinen heeft het Glasmuseum vrijdag zijn deuren heropend in MFA Noorderbreedte. 

Het bewaren en toegankelijk maken van het lokale verleden. Dat is waar de Historische Vereniging van Nieuw-Buinen/Buinerveen zich al jaren voor inzet. Door de prima samenwerking met de bibliotheek is nu op de eerste etage van het MFA-gebouw het nieuwe museum gerealiseerd naar het ontwerpplan ‘In glas verpakt’, gemaakt door Willy van der Schuit. Zij heeft ook het hele proces begeleid.

Om het nieuwe museum te realiseren, was er door de Historische Vereniging voor 250.000 euro aan fondsen aangevraagd. De laatste financiële duw kwam vorig jaar met een handtekening namens Pure Energie, als onderdeel van windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Dankzij deze toezegging was ook de subsidie van Leader veilig gesteld. Deze subsidie kon namelijk verlopen als de start te lang op zich zou laten wachten. ,,We hebben al in november 2019 een pitch gehouden, dus er is wel wat tijd overheen gegaan’’, zegt penningmeester Albert Plat.

De afgelopen tijd is hard gewerkt aan de inrichting van het museum, samen met ontwerpster Willy van der Schuit. ,,Er zijn nog wel wat aanpassingen gedaan aan het originele ontwerp, ook vanwege stijgende kosten. Zo zijn de vitrines bijvoorbeeld van hout gemaakt in plaats van metaal.’’ De collectie van het museum omvat duizenden voorwerpen, waarvan het grootste deel in de opslag ligt. ,,Het oudste voorwerp komt uit 1860.’’ Afgelopen vrijdag werd het museum geopend door wethouder Henk Zwiep van Borger-Odoorn, een dag later werd een open huis georganiseerd voor belangstellenden.

Inmiddels hangt ook de nieuwe vlag uit voor de deur van het MFA. ,,En dat we nu nog dichterbij de oude locatie zitten waar de glasindustrie in het verleden heeft plaatsgevonden is natuurlijk alleen maar mooi. Het heeft even geduurd voor het klaar was, maar we zijn erg blij met hoe het nieuwe museum gemaakt is. Het resultaat mag er echt zijn!’’