Een vaas van Glasfabriek Rosien uit Gasselternijveen. Te zien op de tentoonstelling.
Een vaas van Glasfabriek Rosien uit Gasselternijveen. Te zien op de tentoonstelling.

Glastentoonstelling in Nieuw-Buinen verlengd

Algemeen

NIEUW-BUINEN - Stichting Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw-Buinen heeft de tentoonstelling over de glasproductie in de Drents-Groninger Veenkoloniën verlengd tot en met zondag 29 mei.

De expositie gaat over de tien fabrieken die tussen 1838 en 2002 aan de Drentse en Groninger kant van de Kanaalstreek in bedrijf waren om glas te produceren. Door de lockdown van de afgelopen maanden hebben nog te veel mensen geen gelegenheid gehad om de collectiestukken te bewonderen.

Het museum biedt iedere zaterdagmiddag vanaf 14.30 uur rondleidingen aan. Hierbij wordt aandacht geschonken aan opvallende onderdelen van de tentoonstelling. Daaronder het verhaal over de verhuizing in 1920 van tien gezinnen uit de Kanaalstreek naar Eindhoven. Philips betaalde voor die tijd een kapitale verhuisvergoeding. Uniek is ook het boeteboek dat de portier van VH Meursing bijhield van 1942 tot en met 1944. Het werd geschonken door mevrouw I. de Roos-de Wit. Verder is op de expositie glaswerk te zien van de tot dusverre onbekende fabriek Rosien uit Gasselternijveen.

Het museum is gevestigd aan de Glaslaan 29 in Nieuw-Buinen.