Afbeelding
Auniek K.E. Klijnstra

Nieuw-Buinen krijgt zijn Glasmuseum terug

Algemeen

NIEUW-BUINEN - Nieuw-Buinen krijgt zijn Glasmuseum terug. De Historische Vereniging Nieuw-Buinen/Buinerveen heeft donderdag bekend gemaakt dat met de uitvoering van het door Willy van der Schuit gemaakt ontwerpplan ‘In Glas Verpakt’ kan worden gestart. 

Door een prima samenwerking met de bibliotheek kan op de eerste etage van MFA Noorderbreedte de inrichting worden gerealiseerd. Voorzitter Jan Haikens en penningmeester Albert Plat zijn blij. 

Stoute schoenen
De laatste financiële duw is gekomen met een handtekening namens Pure Energie, als onderdeel van windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Dankzij deze toezegging is ook de subsidie van Leader veilig gesteld. Deze subsidie kan verlopen als de start te lang op zich laat wachten. Albert Plat heeft onlangs de stoute schoenen aangetrokken toen het windpark een enquête uitschreef over toekomstige besteding van het geplande gebiedsfonds. Hij stuurde het uitgebreide plan (kosten €250.000) met veel details naar Pure Energie.

Voorzitter Jan Haikens: ,,Er bleef in de dekking een bedrag over zodat, ondanks de vele toezeggingen, het startsein net niet kon worden gegeven. Een voorwaarde was ook dat er geen extra subsidie van de overheid gevraagd mocht worden.” Penningmeester Albert Plat becijferde dat bezuinigen niet zou werken. ,,De Leader-bijdrage is gebaseerd op het volledig uitvoeren van het plan volgens de begroting van 2,5 ton. Minder uitvoeren voor minder geld zou automatisch betekenen dat er ook een verlaging zou komen van de Leader bijdrage en daardoor zou het tekort nog groter worden.’’  

Rond de zomer beginnen
Wim Wolters van het Windpark De Drentse Monden en Arthur Vermeulen van Pure Energie pakten op hun beurt de telefoon. ,,We lazen de toelichting die de historische vereniging had geschreven en we realiseerden ons dat langer wachten het hele museumplan in gevaar kon brengen. We zijn blij om, in aanvulling op de sponsoren, het laatste zetje te geven. We maken daarmee het plan mede mogelijk.” Nu het plan met alle gedane toezeggingen rond is, kan de uitvoering beginnen. Voorzitter Jan Haikens geeft aan dat in deze coronatijd alles onzeker is geworden. Toch verwacht hij dat begin deze zomer kan worden begonnen. ,,En als het een beetje meezit kunnen we in de herfst de deuren openen.”