Burgemeester Marco Out van de gemeente Assen tijdens de start van Kindermaand 2021. (foto: K&C)
Burgemeester Marco Out van de gemeente Assen tijdens de start van Kindermaand 2021. (foto: K&C)

Oktober Kindermaand start op basisscholen

Algemeen

AA EN HUNZE/BORGER-ODOORN - De burgemeesters van de twaalf Drentse gemeenten geven op woensdag 14 september op ludieke wijze het startsein voor Oktober Kindermaand.

Zij spelen op een school in hun gemeente het zit-sta spel met het doel kinderen te interesseren voor kunst, cultuur en natuur. Tijdens Oktober Kindermaand bieden culturele instellingen kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar allerlei gratis activiteiten. In de gemeente Aa en Hunze gaat burgemeester Anno Wietze Hiemstra naar OBS De Drift in Grolloo, in Borger-Odoorn is burgemeester Jan Seton aanwezig op OBS De Linderakkers in Valthe.

Na de burgemeestersactie kunnen kinderen en ouders reserveren voor workshops, rondleidingen en theatervoorstellingen bij musea, schouwburgen en molens in Drenthe. Omdat het deelnemen aan culturele activiteiten niet voor iedereen vanzelfsprekend is, willen de burgemeesters met een symbolische actie kinderen vertellen hoe fijn het is om muziek te maken, toneel te spelen of een schilderij te maken. Ze spelen het zit-sta spel met de leerlingen, de winnaar wordt op de foto vereeuwigd met de burgemeestersketting en ontvangt het eerste programmaboekje.

Dit jaar wordt Oktober Kindermaand voor de 21e keer georganiseerd. Ruim 90 instellingen hebben leuke activiteiten ontwikkeld, die bijeen zijn gebracht in een programmaboekje dat bij de VVV en in gemeentehuizen verkrijgbaar is. Het boekje krijgen de kinderen ook op school uitgereikt. Op www.kindermaand.nl zijn eveneens alle activiteiten te vinden. Na twee minder drukbezochte edities van Oktober Kindermaand door de coronalockdown, hoopt de organiserende Stichting Kunst & Cultuur dat deze editie kinderen en hun ouders weer alle weekenden op pad kunnen en meedoen aan een circusles, drumles of een workshop lipgloss maken. Een dier schilderen in het dierenasiel, koekjes bakken in de molen of het bezoeken van een theatervoorstelling kan ook.