Jan Willem Braams heeft speciaal voor de Open Monumentendagen een fietsroute ontwikkeld. (foto: gemeente Aa en Hunze)
Jan Willem Braams heeft speciaal voor de Open Monumentendagen een fietsroute ontwikkeld. (foto: gemeente Aa en Hunze)

Inwoner Gasselte maakt fietsroute voor Open Monumentendag

Algemeen

GASSELTE - Op zaterdag 10 en zondag 11 september vinden weer de landelijke Open Monumentendagen plaats. 

In de gemeente Aa en Hunze zetten in totaal veertien monumenten die dag(en) hun deuren open, waaronder kerken, molens, historische boerderijen en een kroeg. Speciaal voor deze Open Monumentendag heeft Jan Willem Braams uit Gasselte een fietsroute gemaakt. De route leidt langs alle deelnemende monumenten in de gemeente. ,,Geweldig dat de heer Braams geheel belangeloos deze fietsroute heeft samengesteld. Ik hoop dat veel mensen gebruik gaan maken van deze routes langs ons cultureel erfgoed. Ook op een andere dag dan Open Monumentendag is het een prachtige route om te fietsen’’, zegt wethouder Ivo Berghuis.

Fietsroutes
De fietsroute bestaat uit twee lussen. Er is een lus die door het oostelijke deel van de gemeente gaat (Gasselte, Gasselternijveen, Gieterveen, Eexterveen, Annerveenschekanaal, Spijkerboor). Dit is een route van circa 42 kilometer. De andere lus gaat door het westelijk deel van de gemeente en voert langs Gasselte, Grolloo, Rolde, Gasteren, Anloo, Eext en Gieten. Deze route is 49 kilometer lang. De fietsroute kan gestart worden vanaf elke deelnemende locatie.

De fietsroutes zijn benaderbaar via een QR-code. Deze codes zijn te vinden in weekblad De Schakel en op de gemeentelijke website via www.aaenhunze.nl/openmonumentendag. Ook zijn de uitgeschreven fietsroutes daar te vinden.