Jasper Smit, zelf examenleerling op het Ubbo Emmius, deed namens D66 mee aan het verkiezingsdebat tijdens de Raadsafari. (foto: Auniek Klijnstra)
Jasper Smit, zelf examenleerling op het Ubbo Emmius, deed namens D66 mee aan het verkiezingsdebat tijdens de Raadsafari. (foto: Auniek Klijnstra)

Jongerenraad Stadskanaal lijkt in de maak

Algemeen

STADSKANAAL - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseerden Impacter Stadskanaal (Welstad), de Bibliotheek Stadskanaal, scholengemeenschap Ubbo Emmius en de gemeente Stadskanaal vrijdag een Raadsafari.

Zo’n 90 leerlingen van het Ubbo Emmius gingen op ‘safari’ langs drie locaties. In het gemeentehuis mochten ze een kijkje nemen in de raadzaal, in jongerencentrum De Kwinne speelden ze de stellingenquiz ‘Over de streep’ en in de bibliotheek legden de leerlingen tijdens een verkiezingsdebat stellingen voor aan lokale politici, onder meer over de opvang van vluchtelingen en de sluitingstijden van de horeca in Stadskanaal. Bijna alle politieke partijen in de gemeente Stadskanaal deden mee. ,,Vooral het debat vonden de leerlingen erg leuk’’, zegt Bertram Knoop van Impacter Stadskanaal. ,,Sowieso was de dag erg geslaagd, dus we willen er zeker een jaarlijkse activiteit van maken en wellicht zelfs vaker organiseren. ,,Nu was het nog een pilot met alleen Havo- en Vwo-leerlingen, maar eigenlijk willen we het breder trekken naar het Vmbo en Praktijkonderwijs. Ook willen we dan verder kijken dan alleen Stadskanaal, maar ook naar Musselkanaal en Onstwedde.’’

Verder wordt door de organiserende partijen gekeken wat de mogelijkheden zijn om een jongerenraad op te richten. ,,Met deze activiteit hopen we jongeren meer te interesseren voor politiek en maatschappelijke vraagstukken. Wellicht zijn er zelfs jongeren die zich graag willen inzetten als jongerenambassadeur, zodat ook de jeugd een stem heeft.’’ Belangstellenden tussen de 14 en 27 jaar kunnen zich aanmelden via info@impacterstadskanaal.nl.

Bijna alle politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen waren vertegenwoordigd tijdens het debat. (foto: Auniek Klijnstra)