Een portret van G.W. Spitzen, door hemzelf gesigneerd als Geert Teis. (foto: collectie Streekhistorisch Centrum)
Een portret van G.W. Spitzen, door hemzelf gesigneerd als Geert Teis. (foto: collectie Streekhistorisch Centrum)

Beeldpresentatie over Geert Teis Pzn. in SHC

Algemeen

STADSKANAAL - Jan Mooibroek geeft op zondag 6 maart een voordracht in de Bibliotheek Stadskanaal in het kader van de zondagmiddagactiviteiten van het Streekhistorisch Centrum. 

Mooibroek geeft een beeldpresentatie over G.W. Spitzen, ofwel Geert Teis Pzn. Deze presentatie stond gepland ter gelegenheid van de 75e sterfdag van Geert Teis in maart 2020, maar kon toen vanwege de lockdown niet doorgaan. Geert Teis Pzn. is het pseudoniem van G.W. Spitzen, die nu vooral nog bekend is als naamgever van het theater in Stadskanaal. Ook zijn verscheidene straten en een basisschool naar hem vernoemd. Sommigen zullen wellicht ook nog weten dat hij de tekst dichtte van het Groninger volkslied: ‘Van Lauwerszee tot Dollard tou….’ 

Maar wie was hij nou eigenlijk? Jan Mooibroek verdiepte zich in zijn leven en werk en stelde een beeldpresentatie samen met unieke beelden van zijn omzwervingen door Nederland. Over Geert Teis is veel geschreven en hij heeft zelf ook veel geschreven. Hij werd geboren in 1864 aan wat nu de Handelsstraat is in Stadskanaal. Op zijn 15e verliet hij zijn geboorteplaats om een opleiding aan de Rijkskweekschool te gaan volgen. Hierna verhuisde hij nog vaak, maar in Stadskanaal kwam hij nooit meer. Toch bleef hij er altijd over schrijven, in het Gronings uit zijn jeugd. Ook maakte hij zich sterk voor het behoud van die taal. Hij overleed kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog in Ruurlo.

De lezing begint om 14.30 uur, de entree bedraagt € 4,50. Donateurs betalen €1,50 op vertoon van hun pas. Reserveren kan via www.streekhistorischcentrum.nl.