De kruidenierszaak van Edo Pinkster aan de Hoofdstraat in Stadskanaal. Hier zat voor 1938 de marechausseekazerne en nu een café. (foto: collectie Streekhistorisch Centrum 02014)
De kruidenierszaak van Edo Pinkster aan de Hoofdstraat in Stadskanaal. Hier zat voor 1938 de marechausseekazerne en nu een café. (foto: collectie Streekhistorisch Centrum 02014)

Middenstand in beeld door Streekhistorisch Centrum

Algemeen

STADSKANAAL - Het Streekhistorisch Centrum (SHC) in Stadskanaal pakt de draad van zondagmiddagactiviteiten weer op. Op zondag 6 februari vertoont Bert Roossien weer oude foto’s uit het archief in de Bibliotheek van Stadskanaal. 

Deze keer is het thema ‘Mag het een onsje meer zijn?’. Te zien zijn foto’s en advertenties, van de ‘kiepkerel’ tot en met de eerste supermarkten in de regio. Bijzonder zijn de opnames van de fraaie winkelpanden die het straatbeeld van Stadskanaal, Musselkanaal en Ter Apel vroeger sierden en na circa 1965 veelal werden vervangen door nieuwbouw. Ook is er aandacht voor de ambulante handel: de melk- en groenteboer die met paard en wagen of later met de SRV-wagen hun producten aan de deur verkochten.

De voorstelling begint op zondag 6 februari om 14.30 uur en vindt plaats in de Bibliotheek Stadskanaal. In verband met de coronamaatregelen is het tonen van de corona-QR-code en het dragen van een mondkapje verplicht. Reserveren kan via www.streekhistorischcentrum.nl.

Ook het Streekhistorisch Centrum zelf is weer open voor publiek. Daar is naast de permanente expositie over de geschiedenis van de Kanaalstreek nog steeds de tentoonstelling ‘Het Stadskanaalster Achterhuis’ te zien, over de familie Drenth en hun onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het SHC is te bezoeken van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en daarbuiten op afspraak.