Afbeelding

Aantal WW-uitkeringen in Groningen daalt fors in tweede coronajaar

Algemeen

REGIO - Het aantal WW-uitkeringen is in het tweede jaar van de coronapandemie fors gedaald in de provincie Groningen. 

De coronacrisis had vooral tijdens de eerste coronagolf veel invloed op de arbeidsmarkt, waardoor de WW-uitkeringen in 2020 stegen. Afgelopen jaar daalde de WW juist sterk en kwam lager uit dan voor de crisis. In december was de WW in Groningen een derde lager dan een jaar eerder.

Eind december telde Groningen 6211 WW-uitkeringen. Dat is 2,0 procent van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen nam toe met 496 (+8,7 procent) ten opzichte van de vorige maand. Het is gebruikelijk dat het aantal uitkeringen in december stijgt. Dit heeft te maken met de afnemende werkgelegenheid in seizoengevoelige sectoren. Zo nam de WW met name toe vanuit de uitzendsector, horeca en bouw. Eind december was het aantal WW-uitkeringen in Drenthe ruim lager dan een jaar eerder (-33,6 procent). Sinds driekwart jaar ligt de WW weer onder het niveau van eind 2019, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie.

In de gemeente Stadskanaal steeg het aantal WW-uitkeringen in december met 14,0 procent van 272 naar 310. Eind vorige maand zat 2,0 procent van de beroepsbevolking in Stadskanaal zonder werk. In het afgelopen jaar daalde het aantal WW-uitkeringen met 28,7 procent. In de gemeente Westerwolde steeg het aantal WW-uitkeringen in december met 6,1 procent van 214 naar 227. Eind vorige maand zat 2,0 procent van de beroepsbevolking in Westerwolde zonder werk. In het afgelopen jaar daalde het aantal WW-uitkeringen met 30,8 procent.

Eind december telde Nederland 191.775 WW-uitkeringen. Dat is 2,1 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder waren er nog 189.228 WW-uitkeringen. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee toe met 1,3 procent. Daar staat tegenover dat de forse daling van de WW op jaarbasis in alle provincies zichtbaar is.