Henk en Zwaantje Grooten uit Stadskanaal hebben deze week hun 65-jarig huwelijksjubileum gevierd. (foto: Auniek Klijnstra)
Henk en Zwaantje Grooten uit Stadskanaal hebben deze week hun 65-jarig huwelijksjubileum gevierd. (foto: Auniek Klijnstra)

Henk en Zwaantje Grooten zijn 65 jaar getrouwd

Algemeen

STADSKANAAL - De 87-jarige Henk Grooten en zijn even oude vrouw Zwaantje Timmer uit Stadskanaal hebben deze week een bijzonder huwelijksjubileum bereikt: ze zijn 65 jaar getrouwd en vieren hun briljanten huwelijk. 

Henk is geboren in Munnekemoer, Zwaantje ziet het levenslicht in Musselkanaal, maar verhuist als baby al naar Stadskanaal. Ze komen elkaar bijna 69 jaar geleden voor het eerst tegen in het dorp als Zwaantje een brief post. ,,Hij fietste daar langs en zo zijn we met elkaar aan de praat geraakt’’, vertelt Zwaantje. Ruim 3,5 jaar later trouwen de twee op 13 oktober 1956 in Stadskanaal. ,,Na ons huwelijk hebben we eerst nog een tijd bij mijn ouders ingewoond, omdat we nog geen eigen huis hadden.’’ 

Afgekeurd
Later krijgt het echtpaar een woning toegewezen aan de Avebeweg in Ter Apelkanaal. Makkelijk voor Henk, die werkzaam is bij de om de hoek gelegen aardappelzetmeelfabriek Avebe. Hij wordt vanwege gezondheidsproblemen echter al op z’n 32e afgekeurd. ,,Henk heeft in zijn leven veel in het ziekenhuis gelegen en heeft veel operaties gehad.’’ Zwaantje heeft gewerkt in de voormalige glasfabriek in Nieuw-Buinen en later, als ze getrouwd is, gaat ze aan de slag in de huishouding bij Westen Mode in Musselkanaal. Het echtpaar krijgt samen een zoon, die de familie verder heeft uitgebreid met een dochter.

De twee verhuizen na zeventien jaar naar een woning in Ter Apel, maar inmiddels wonen ze alweer zo’n dertig jaar in Stadskanaal. ,,Toch weer terug naar de vertrouwde omgeving.’’ Ze wonen nog steeds zelfstandig in een appartement midden in het centrum, boven de winkels. ,,We hebben hier mooi uitzicht op alles.’’ En hoewel de jaren inmiddels gaan tellen, zijn Henk en Zwaantje nog steeds blij met elkaar. ,,En dat is het belangrijkste toch?’’ In het verleden zijn Henk en Zwaantje actief geweest met diverse hobby’s. Henk vooral met voetbal: eerst bij de voetbalclub in Ter Apel en later bij SJS in Stadskanaal. Zwaantje heeft door de jaren heen veel gebreid. ,,Tegenwoordig vinden we het leuk om samen een potje te kaarten of een spelletje te spelen.’’ 

Het huwelijksjubileum is rustig in huiselijke kring gevierd, maar er volgt nog een etentje met de familie. Het jubilerende echtpaar heeft bezoek gehad van wethouder Goedhart Borgesius van Stadskanaal. De Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, stuurde eveneens een felicitatie en ook ontvingen Henk en Zwaantje net als vijf jaar geleden een felicitatie van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.