Afbeelding

De eeuwige oceaan, bakermat van het leven in Hunebedcentrum

Algemeen

BORGER - Het Hunebedcentrum in Borger heeft de afgelopen jaren een aantal succesvolle lezingenseries over geologische onderwerpen georganiseerd. 

Dit jaar is water op aarde het overkoepelende thema. De serie bestaat uit vijf lezingen, die worden verzorgd door specialisten die hun sporen hebben verdiend. De eerste lezing is op zondag 10 oktober. Dan zal dr. Tom Reijers spreken over ‘Water op Aarde: het ontstaan, voorkomen-vast en vloeibaar, oceanen, etcetera’.

De aarde werd in de Hadeïsche periode van de aardgeschiedenis gevormd, oceanen ontstonden in het levenloze Azoïcum. Inmiddels is de mensheid in het Fanerozoïcum beland, het tijdvak van leven met duidelijk zichtbare resten; het leven overal om ons heen en uiteindelijk ook de homo sapiens (mens). Gemeten in biomassa en vergeleken met andere levensresten door de hele aardgeschiedenis, is de mens slechts een fragiels, late, vluchtige en totaal ondergeschikte bezoeker van planeet aarde. De oceanen en landmassa’s veranderden door de tijd, het leven evolueerde met een verbazende continuïteit. Toch werd het voortgaan van het leven onderbroken door een aantal wereldwijde ijstijden en zes massa uitstervingsfasen in het Fanerozoïcum, waarvan de mens in belangrijke mate de laatste veroorzaakt.

Op zondag 14 november spreekt dr. Peter Bijl van de Universiteit Utrecht over ‘Antarctica; geologie en klimaat Zuidpoolgebied- vriezen en dooien’. Dr. Marten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen geeft op 12 december de lezing ‘Arctica; de gevolgen van het verdwijnen van ijs’. Drs. Pol Hakstege, gaat op 16 januari 2022 in op het onderwerp ‘Rivieren; Waterhuishouding in Nederland’ en de laatste lezing staat gepland op zondag 13 februari 2022. Dan spreekt professor Roderik van de Wal van de Universiteit Utrecht over het thema ‘Zeespiegelstijging; complexiteit, dynamiek en onzekerheden’. Alle lezingen worden gehouden in het Hunebedcentrum in Borger en beginnen om 14.00 uur. 

De entree is €5,-, vrienden van het Hunebedcentrum kunnen de lezing op locatie gratis volgen op vertoon van het Vrienden-van-pasje. Voorlopig is aanmelden verplicht vanwege de coronamaatregelen. Dit kan via communicatie@hunebedcentrum.nl onder vermelding van welke lezing(en), hoeveel personen en of deze personen samen één huishouden zijn. Het maximaal aantal deelnemers is afhankelijk van de dan geldende maatregelen. De lezingen worden ook digitaal gestreamd. Aanmelden hiervoor kan ook via communicatie@hunebedcentrum.nl.