Auke van der Woud. (foto: Schrijverscentrale)
Auke van der Woud. (foto: Schrijverscentrale)

Jubileumlezing Auke van der Woud in Streekhistorisch Centrum

Algemeen

STADSKANAAL - De bekende cultuurhistoricus Auke van der Woud komt op zondag 10 oktober naar Stadskanaal. Het Streekhistorisch Centrum heeft hem uitgenodigd om een lezing te geven in het kader van haar 50-jarig bestaan. 

Van der Woud zal komen vertellen over zijn meest recente boek ‘Het landschap, de mensen’. Hij behandelt hierin de periode tussen 1850 en 1940. Een periode waarin door toegenomen mobiliteit en communicatie de fysieke en culturele afstand tussen stad en platteland verkleint. Rationalisme, materialisme en nuttigheidsdenken bepalen de manier waarop het landschap wordt ingericht en hoe de mensen daarmee omgaan. Onder het motto ‘Waarde creëren’ worden tot dan toe onnuttige heidevelden ontgonnen, onrendabele landbouwpercelen strakgetrokken en slingerende beken recht gemaakt. Van der Woud toont aan hoe deze manier van denken Nederland heeft opgestuwd in grote welvaart, zeker ten opzichte van de 19e eeuw, maar dat we daar nu een hoge prijs voor betalen.

Van der Woud (1947) studeerde kunstgeschiedenis en archeologie en was ruim twintig jaar in Amsterdam en Groningen hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis. Hij voelt zich als schrijver cultuurhistoricus. Hij publiceerde vele titels op het gebied van ruimtelijke ordening en bouwkunst en werd daar regelmatig voor gelauwerd.

De lezing vindt plaats in de Bibliotheek Stadskanaal en begint om 14.30 uur. De entree bedraagt €6,-, donateurs betalen €4,- op vertoon van hun pas. Reserveren wordt zeer aanbevolen en kan via www.streekhistorischcentrum.nl met de reserveerknop op de homepage.