De opening van het Streekhistorisch Centrum in Huize ter Marse op 14 maart 1975, met oprichter W.H. van der Ploeg van het Ubbo Emmius Lyceum als eerste voorzitter (foto: collectie SHC)
De opening van het Streekhistorisch Centrum in Huize ter Marse op 14 maart 1975, met oprichter W.H. van der Ploeg van het Ubbo Emmius Lyceum als eerste voorzitter (foto: collectie SHC)

Zondagmiddagactiviteiten Streekhistorisch Centrum weer van start

Algemeen

STADSKANAAL - De zondagmiddagactiviteiten van het Streekhistorisch Centrum (SHC) in Stadskanaal gaan op 3 oktober weer van start. 

Net als vorig jaar vinden de activiteiten weer plaats in de Bibliotheek Stadskanaal aan de Continentenlaan. Hier kan iedereen ruim zitten, is er voldoende ventilatie en bovendien voldoende parkeergelegenheid. Het nieuwe programma bevat veel herkansingen: uit het programma van vorig seizoen moesten veel activiteiten worden afgelast door de lockdown. Deze krijgen komend seizoen waar mogelijk een nieuwe kans. 

50 jaar
Het is weer een aansprekend en afwisselend programma geworden, dat bovendien feestelijk start. Want het is in oktober precies 50 jaar geleden dat het Streekhistorisch Centrum is opgericht. ,,We trappen het seizoen daarom af met een terugblik op de afgelopen halve eeuw. Historicus Bert Roossien, die ook alweer bijna 30 jaar aan het SHC verbonden is, toont een kijkje achter de schermen van het SHC in de afgelopen 50 jaar.’’, aldus directeur Helen Kämink. ,,Het in die jaren snel veranderende aangezicht van Stadskanaal was een van de aanleidingen om het museum op te richten en ook daar zullen beelden van worden getoond.’’ Verder laat Roossien zien wat er in die jaren zoal is georganiseerd en waar je als museum in de praktijk zoal mee te maken krijgt.

Een week later, op zondag 10 oktober, staat een bijzondere spreker op het programma. De bekende historicus Auke van der Woud, die vele publicaties op het gebied van landschapsinrichting en stedenbouw op zijn naam heeft, komt vertellen over zijn jongste boek ‘Het landschap, de mensen’. Het complete programma staat binnenkort op de website en donateurs krijgen het programmaboekje thuisgestuurd.

Reserveren blijft voorlopig noodzakelijk. Dat kan - vanaf 1 oktober- via www.streekhistorischcentrum.nl, waar men ook meteen kan afrekenen. ,,Daarnaast zijn wij genoodzaakt om het coronachecktoegangsbewijs te controleren.’’ Voor mensen die hulp nodig hebben bij het aanmaken van zo’n QR-code, organiseert de Bibliotheek Stadskanaal wekelijks op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag een gratis spreekuur om daarbij te helpen. Men kan binnenlopen tussen 14.00 en 16.00 uur.